Forum > i40 VF
[i40 VF] Dziwne drgania na wolnych obrotach - Diesel 1,7
waszek_rmc:
Musze się przyjrzęc, aczkolwiek ostatnio w ogóle tego nie słyszę....
Maucinek:
Chciałbym odkopać temat. U mnie na wolnych obrotach silnik tez wpada w rezonans. Jak dodam odrobine gazu (o dosłownie 50 obrotów to jest lepiej). Czy ktoś jeszcze działa coś w tym temacie?
Alonzo_:
Ja u siebie szukałem źródła, kombinowałem najpierw z plastikami od airboxa - wlotami co są na chłodnicy bo zdawało mi się na słuch że gdzieś może tam. Nic nie dało. Ostatecznie znalazłem - luz na jednej ze śrób trzymających podłogę pod silnikiem plastikową - na wysokości tuż za chłodnicą. Po dokręceniu znikło.
Objaw miałem taki - jak zszedł na jałowe to po 2-3 sekundach zaczynało coś drżeć/wibrować - najmocniej słyszalne to było wewnątrz auta. Tez myślałem że poduszki bo ewidentnie wskazywało jakby drgania z silnika szły na ramę i budę. Na niskich obrotach podłoga silnika wpadała w takie wkurzające i słyszalne drgania. Jak piszesz - wystarczyło "musnąć" gaz i ustepowało a jak zszedł na najniższe znowu wracało.
orzelek:
Ten typ tak ma (chyba) porostu komputer steruje obrotami i jak nie potrzebuje to je max obniża a też takie drgania słychać gdy w wersji blue aku ładuje niższym napieciem
Nawigacja