Forum > i30 FD

[i30 FD] Ustawianie dysz spryskiwacza

<< < (2/2)

zmalinowski1968:
Dzięki za informacje.
Obejrzałem spryskiwacze bardzo dokładnie - na pewno nie ma w nich nic co dałoby się poruszyć czy przekręcić. Jedna duża kostka plastiku. Wydaje mi się, że ciśnienie jest za małe bo płyn ledwo ciurka.

Zacznę od wymieny spryskiwaczy na nowe - może te poprzednie są zakitowane. Miałem już taki przypadek w Citroenie kiedy w płynu się coś wytrąciło i po prostu zalepiło szczelinę. Zdarza się zwłaszcza jak się zmiesza dwa płynu o różnych składach.

Jak to nie pomoże to będę sprawdzał rurki i pompkę spryskiwacza.

Dam znać.

kosmos2011:
W Rosji modzą wstawiając przed końcówkami spryskiwaczy zaworki jednokierunkowe Toyota.

zmalinowski1968:
Już wiem więcej. I to raczej nie jest kwestia spryskiwaczy tyko faktycznie zbyt niskiego ciśnienia. Trochę płynu leje się na szybę ale podobna ilość płynu leje się przed przednim prawym kołem. :-(

Niestety, wglądu w to jak to wygląda raczej nie ma inaczej jak przy pomocy podnośnika. Muszę się udać do zaprzyjaźnionego warsztatu.

[ Dodano: 2015-11-17, 20:30 ]
Okay, okazuje się, że jednak jakiś dostęp do pompki spryskiwaczy jest. Wrzucę opis jak znajdę jakiś serwer zdjęć.

Ale po 2 godzinach roboty stwierdziłem, że po wymianie pompki jest lepiej! Ale tyko trochę...  :-(

I dalej płyn cieknie pod koło. Z pomocą małżonki udało się ustalić, że płyn cieknie z rurki gumowej w miejscu doskonale ukrytym za zbiorniczkiem wyrównawczym płynu chłodniczego. Widocznie przy jakiejś naprawie ktoś przyciął tę gumową rurkę ale nie przeciął jej całkiem. Więc niby działa ale jednak nie działa...

Ale to już będzie inny temat.

[ Dodano: 2015-12-04, 19:17 ]
Wymieniłem obydwa spryskiwacze oraz rurkę gumową między pompką a złączką przy zawiasie klapy.

Okazało się, że po odkręceniu/zdjęciu spinek nadkola dostęp jest dość prosty. Tylko warto mieć spinki na zmianę (ja miałem). Dostęp jest też niezły do pompki spryskiwacza - to tak na przyszłość.

Teraz jest już prawie idealnie.

Pozdrawiam!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej