Autor Wątek: Wymiana szczęk hamulcowych  (Przeczytany 7146 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

radeks

• Gość
Wymiana szczęk hamulcowych
« dnia: 10 Styczeń 2015, 21:52:22 »
Witam

jeśli chcesz wyregulować hamulec ręczny lub zmienić szczeki, ewentualnie piastę z łożyskiem to krotki opis.

regulacja ręcznego bez hamowni  :oops:  ( czyli urządzenia którym dysponuje stacja diagnostyczna do kontroli siły hamowania ):

sorki za ten głupkowaty opis krok po kroku, ale jeśli czytam fora internetowe i ktoś pyta jak czyścic przepustnice i gdzie jest przepustnica to mnie k..... krew zalewa.

- jedynka lub wsteczny
- zablokować przednie kolo w tył i przód
- hamulec ręczny popuszczony
- popuścić śruby kol tylnej osi ( lewa i prawa strona )
- podnieść samochód na lewarku ( tylne kolo )
- zdjąć kolo
- ustawić duży otwór  w tarczy na godzinę 6
- na pierwszym zdjęciu widać regulator hamulca. to coś w rodzaju nakrętki. ma wystające zęby, które trzeba przekręcać w lewo lub prawo.
- na 99% nie uda się tego ruszyć. wiec WD 40 lub inny środek penetrujący. spryskać obficie i zostawić na kilka godzin
- teraz plaski duży śrubokręt i młotek. metoda prób i błędów - obracając w lewo lub prawo można ustawić napinacz.
- zaciągnąć hamulec ręczny na trzeci ząbek i tak długo napinać nakrętkę aż bardzo ciężko obracać będzie się tarcza hamulca. zapamiętaj te sile bo podobnie musisz ostawić druga stronę.
- jest to metoda dość prymitywna i nie daje gwarancji równego napięcia lewego i prawego kolo.

Jeśli musisz ściągnąć tarcze to działasz w drugim kierunku. nie zapomnij o zdjęciu zacisku.

ed. dodanie znaków diakrytycznych w tytule i opisie. tekla

Offline Zbychu

• Giełda
[Sonata NF] Regulacja hamulca ręcznego
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopad 2015, 01:48:27 »
Wymieniłem cały komplet, czyli tarcze, klocki i okładziny, wyregulowałem na samo regulatorach i ręczny trzyma wzorcowo. Wszystko niby cacy, ale pojawił się luz na dzwigni i tu pytanie, czy jest jakaś dodatkowa regulacja dzwigni ?, jeżeli tak, to jak się do niej dostać?

Offline Marcin W

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Listopad 2015, 19:59:09 »
hej kolego na youtube jest filmik jak regulować.

jak tak zrobiłeś i dalej coś z dzwignią nie tak to w podłokietniku w najniższym schowku po wyjęciu takiej gumowej niby podłogi masz jeszcze dostęp do linki która łączy się z dźwignią tam jest śrubka chyba  na 10 kę klucz którą też można podciągnąć lup poluzować.
ale najpierw polecam zrobić mniej wiecej tak jak na filmiku.
te samoregulatory jak dobrze włożyłeś to od dołu do gury śrubokretem napinasz jeżeli nie to na odwrót od góry do dołu.
Powodzenia

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Listopad 2015, 20:48:56 »
Link nie działa bo kropka na końcu. Usuń z "https" literkę s i na początku i końcu dodaj tagi Nieprawidłowy link youtube to od razu będzie się wyświetlał film.

Offline Zbychu

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Listopad 2015, 22:18:27 »
Marcin W, dziękuję bardzo za odpowiedz. Tak jak napisałem już w pierwszym mym poście, na samo regulatorach ustawiłem wszystko tak jak jest na filmiku do którego podałeś link i jest wszystko ok, nie wiedziałem czy i jak reguluje się dzwignie, jeżeli ta regulacja jest pod drugim schowkiem i wystarczy odsłonić podłoże, to będzie to, to czego szukam, a za co Ci bardzo dziękuję.

Poprawiam link który dałeś, może się komuś przyda

Edit :

A więc potwierdziło się to, co napisał Marcin W, regulacja jest faktycznie pod podłożem drugiego schowka i wystarczy jedynie podnieść dywanik, klucz nr 12 do nakrętki regulacyjnej i sporo cierpliwości, mało miejsca na ruch. Jeszcze raz wielkie dzięki.

Offline darekn15

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Styczeń 2018, 22:38:14 »
Czy wymiana szczęk wymaga demontażu piasty? Jeśli tak, to czy można to ogarnąć podnosząc koło tylko na lewarku, czy też bez kanału/podnośnika kolumnowego raczej się nie obędzie?

radar0902

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Styczeń 2018, 22:51:14 »
Lewarek w zupełności wystarczy,
Nie trzeba zdejmować piasty, zdejmujesz tylko zaciski, jarzma, tarcze i masz dostęp do szczęk.

Offline fulos

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Styczeń 2018, 19:00:32 »
Przy okazji zapytam - o wymianę osłon tarcz tylnych - może ktoś robił?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Styczeń 2018, 19:39:54 »