Forum > i30 FD

[i30 FD] Parowanie lamp

(1/3) > >>

canass:
Pisze tutaj z pytaniem, ponieważ jako świeżak niestety nie mogę założyć nowego tematu :)

Problem jest hmm...niby typowy, a  z drugiej nietypowy. Chodzi o parujący reflektor po jego wymianie. W czym rzecz. W wyniku pewnego zdarzenia zostałam zmuszona do wymiany. Kupiłam używkę, z tym samym numerkiem. Reflektor zaparował w prawym dolnym rogu. Polecono mi zamontowanie innego, ponieważ było podejrzenie rozszczelnienia. Z drugim to samo. Paruje w tym samym miejscu. Aktualnie mam zamontowany już trzeci (wszystkie używki). TEŻ PARUJE. Nie mam już siły. Były akcje z suszarką, pomogło na chwilę. Paruje bez względu na pogodę: ciepło, zimno, mgła, deszcz, sucho. Nie ma znaczenia. Para schodzi po kilku godzinach, gdy samochód postoi w garażu. Z poprzednim reflektorem przed zdarzeniem takich cyrków nie było. Nie parował. Spotkał się ktoś z taką serią? :)

MKeller:
sprawdz czy wszystkie pokrywki od lampy są szczelne, kolejne sprawdzenie to odpowietrzników od lamp, muszą być drożne i odpowiedniej długości.

A najlepiej lampę wygrzać i wysuszyć w domu i znów zamontować, tylko niech ona wyschnie sama a nie jakimiś suszarkami czy piecykami bo zbyt wysoka temperatura może ją zdeformować ale to raczej ciężko wykonac ...

kosmos2011:
Canass wystarczyło wpisać w "szukajkę" słowo "zaparowane" i wyskoczy http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7456 i dalej http://elantra-club.ru/forum/showthread.php?t=36292

canass:
Dzięki za reakcję. Wyszukiwarka  była już w ruchu. Stąd napisałam, ze problem jest typowy, ale nie do końca. Bo problem jest dalej, przy 3 sztuce reflektora. W innych postach nie znalazałam rozwiązania, więc tutaj pytam.
MKeller
reflektory (wszystkie) przed montażem leżały kilak dni w domu (otwarte zaślepki). Odpowietrzniki nie są zabite. Zaślepki dobrze założone (uszczelki całe i na zaślepkach i reflektorów).
Gdzieś wyczytałam, że reflektor używany, gdy ma jakiś czas "wolne", to może parować i lampa musi się wygrzać, choć bardziej pasuje mi to do nowych reflektorów. Kiedyś auto stało dość długo i reflektory oryginały (tj. przed wymianą), nie parowały.
Przecież nie będę oddawała do regeneracji lamp 2,3 letnich, bo to absurd :) nowe reflektory, co innego takie, które maja dekadę.

cinek1:
A jak wyglada gwarancja nie wymieniaja tego?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej