Autor Wątek: [ix20] 6 biegowa skrzynia biegów  (Przeczytany 7071 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Fredo56

• Gość
[ix20] 6 biegowa skrzynia biegów
« dnia: 04 Listopad 2015, 19:25:35 »
Witam
Czy nie uważacie, że 6 biegów to lekka przesada ?
Mój poprzedni samochód to Mazda 3, 1,6 diesel, rok 2004.
Tam marzył mi się 6-ty bieg (a miałem 5).
To był jednak diesel, wprawdzie CR, ale nie był aż tak elastyczny jak benzynowiec (zakres obrotów do max 4,5 tys, moc trochę mniejsza, ale moment znacznie większy i to się czuło przy dodawaniu gazu).
Tu zakres obrotów znaczne większy, natomiast przełożenia dość bliskie.
Skutek jest taki, że jazda po mieście polega na ustawicznym zmienianiu biegów np podczas ruszania z pod świateł.
A przyśpieszenie .... dość kiepskie.
Zaczynam się zastanawiać, czy nie spróbować zmieniać biegów w systemie co drugi.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia (przemyślenia) w tym temacie ?

Offline zbyniuw48

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Listopad 2015, 08:51:15 »
To bardzo dobry temat do dyskusji, jednak nic  z niej konkretnego nie wyniknie. Mamy taki samochód i już.  Przełożenia w tej skrzyni są rzeczywiście bardzo „krótkie” .  „6-ke” można spokojnie włączyć już przy 60 km/h jeśli chcesz aktualnie jechać z tą prędkością. W ogóle uważam, że można przyjąć taką regułę: na 3-ce od 30 km/h, na 4-ce od 40-u, na 5-ce od 50-u. Myślę, że nie ma żadnej szkody w tym, żeby zmieniać biegi co drugi. Ja często tak robię. Poza miastem, gdy chcę jechać np. 90-ką, rozpędzam się do tej prędkości na 3-ce lub 4-ce i włączam 6-ke.
Z tą skrzynią jakoś można żyć jeżdżąc po mieście „omijając” niektóre biegi, natomiast nic nie poradzisz na to, że przy prędkości autostradowej masz na 6-ce nieprzyzwoicie wysokie obroty. Tutaj dopiero wychodzi prawdziwa wada tej skrzyni. Przekłada się to oczywiście na zużycie paliwa. Inną wadą tej skrzyni jest to, że przy tych krótkich przełożeniach, hamowanie silnikiem jest bardziej skuteczne niż w innych samochodach. Oznacza to, że jeśli masz ambicje jeździć ekologicznie hamując silnikiem np. przed światłami, to nogę z gazu musisz zdjąć później niż w samochodach które mają skrzynie z „dłuższymi” przełożeniami. Bo inaczej wyhamujesz za wcześnie. A jeśli jedziesz dłużej z gazem to więcej spalasz. I tu jest częściowo odpowiedź na to dlaczego te auta tyle palą w mieście.
Przyznam, że nie rozumiem co kierowało konstruktorami tej skrzyni, że tak właśnie ustawili te przełożenia. Obawiam się,  że to miało być korzystne marketingowo – w danych technicznych  napis Skrzynia 6-cio biegowa wygląda lepiej niż 5-cio biegowa.  KIA Venga na początku produkcji była 5-cio biegowa ale potem zmienili na 6-ke.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji bo temat ciekawy  :-)

jack55

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Listopad 2015, 13:34:48 »
Rzeczywiście temat jest dość ciekawy.Ja również w mieście zmieniałem biegi co dwa bo skrzynia w tym modelu tak jak opisujecie ma bardzo krótkie przełożenia.Przy okazji Mam małą ciekawostkę.W nowym ix20 po FL automat 6 biegowy ma inaczej zestopniowaną skrzynię w stosunku do wersji manualnej ;-)
http://www.vybermiauto.cz/autoblok/clanek/test-hyundai-ix20/motorizace#engine_8727
I tak odpowiednio przy 90 km/h mamy w manualu 2500obr/min a w automacie tylko 2100obr/min,natomiast przy 130km/h mamy 3600obr/min a w automacie tylko 3000obr/min.

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Listopad 2015, 15:12:14 »
Cytat: "zbyniuw48"
...natomiast nic nie poradzisz na to, że przy prędkości autostradowej masz na 6-ce nieprzyzwoicie wysokie obroty. Tutaj dopiero wychodzi prawdziwa wada tej skrzyni. Przekłada się to oczywiście na zużycie paliwa. Inną wadą tej skrzyni jest to, że przy tych krótkich przełożeniach, hamowanie silnikiem jest bardziej skuteczne niż w innych samochodach. Oznacza to, że jeśli masz ambicje jeździć ekologicznie hamując silnikiem np. przed światłami, to nogę z gazu musisz zdjąć później niż w samochodach które mają skrzynie z „dłuższymi” przełożeniami. Bo inaczej wyhamujesz za wcześnie. A jeśli jedziesz dłużej z gazem to więcej spalasz. I tu jest częściowo odpowiedź na to dlaczego te auta tyle palą w mieście...

...i na autostradzie również. Otóż to zbyniuw48, nic dodać nic ująć - tu jest przysłowiowy pies pogrzebany  :mrgreen:
Załączam fabryczne dane dotyczące ix20 w dotychczasowej wersji, w szczególności polecam zakładkę TM tego arkusza dotyczącą przełożeń skrzyń w ix20.

Fredo56

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Listopad 2015, 18:35:51 »
Dzięki za wypowiedzi.
Przećwiczę zmianę z "omijaniem" niektórych biegów, wydaje się, że będzie lepiej.
Autostrady niestety ... nie przeskoczę. Trzeba się pogodzić z faktem, że "ten typ tak ma".
Trochę szkoda, ale ... cóż.

Offline irekmiecz

• Giełda
Re: [ix20] 6 biegowa skrzynia biegów
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Listopad 2015, 22:34:24 »
Cytat: "Fredo56"

Czy nie uważacie, że 6 biegów to lekka przesada ?

W moim mniemaniu absolutnie nie.
Gdy przed podjęciem decyzji o kupnie ix20 konkurował z ASX-em jednym z najważniejszych argumentów za "hultajem" była sześciostopniowa skrzynia biegów. Jazda testowa dobitnie to udowodniła.
Ponadto gdyby miała być o pięciu przełożeniach to była by ta sama co na początku w Kia Venga.
 Porównajcie proszę katalogowe zużycie paliwa ;
 Kia Venga 1.6;  8.4 / 5.8 / 6.7 http://www.automobile-catalog.com/car/2010/1359350/kia_venga_1_6_cvvt_spirit.html
Hyundai ix20 1.6;  7.4 / 5.7 / 6.4  http://www.automobile-catalog.com/car/2010/1606625/hyundai_ix20_1_6_comfort.html
 Też zdarza mi się omijać niektóre biegi używając 1/2/4/6  ale to jest uzależnione od wielu czynników.
Jeżeli ktoś interesował się i czytał testy/recenzje na temat np. nowej Suzuki Vitara to natrafił na słowa krytyki za brak szóstego biegu.

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Listopad 2015, 07:55:00 »
Żona uważa ze 6 bieg to zbytek, ja praktycznie nie używam 4 biegu (1,2,3,5,6) wygląda jak bym miał skrzynie 5 biegową :).