Autor Wątek: [Santa Fe CM] P0300 wielokrotne wypadanie zaplonu po wymiani  (Przeczytany 17539 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukasses

• Gość
[Santa Fe CM] P0300 wielokrotne wypadanie zaplonu po wymiani
« dnia: 03 Listopad 2015, 17:05:00 »
Witam, piatek odebralem swoje auto od gazownika z zainstalowana instalacja gazowa oraz zamontowanymi nowymi swiecami ngk irydowe. Przez weekend cieszylem sie jazda na gazie autko smigalo az milo. W poniedzialek umowilem sie na wymiane rozrzadu, odstawilem auto rano i po poludniu mialem odebrac. Gdy przyjechalem odebrac auto okazalo sie, ze auto pracuje nie równo (faluja obroty na P od 640 do 720) do tego wyrzucalo blad wypadania zaplonu na 3 cylindrze. Auta nie odebralem, dzisiaj walczyli caly dzien. Sprawdzili dwa razy czy rozrzad jest ustawiony zgodnie ze znakami. Zamienili nawet rozrzad na ten stary(zostawiajac tylko nowa pompe wody) i teraz wyrzuca blad p0300 (wielokrotne wypadanie zaplonu). Mechanicy nie wiedza co robic, czy przy wymianie rozrządu mogli cos przestawic, uszkodzic? Maja na cos szczegolnie zwrocic uwage przy ustawianiu rozrzadu ?

Oddawałem sprawne auto a teraz faluje i glosno pracuje.

Martin287

• Gość
[Santa Fe CM] P0300 wielokrotne wypadanie zaplonu po wymianie rozrzadu.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopad 2015, 18:16:33 »
Witam cię kolego. Ja tak miałem w innym aucie . okazało się że rozrząd był źle ustawiony. Niech sprawdza jeszcze raz. I zobacz czujnik położenia walka rozrządu. A i nie odbieraj auta puki nie poprawia tego co zpaprali. Pozdrawiam .Jutro jeszcze zadzwonił do swojego mechanika i zapytań co mogli jeszcze zepsuć.

lukasses

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopad 2015, 20:30:27 »
Ok dziekuje, czekam na odpowiedz

[ Dodano: 2015-11-04, 13:10 ]
Hej, przepraszam za post pod postem, ale mam nowe info:

cisnienie na cylindrach wzorcowe,
luzy zaworowe wzorcowe

Rano na zimnych siliku, objawy sa duzo wieksze, trzesie calym autem I wyrzuca p0303 (wypadanie zaplonu na 3 cylindrze)

Mechanicy wykrecili swiece, swieca na 3 cylindrze jest zalana, reszta czysta.

Zamienili cewki 3 z 4, czekaja, az auto ostygnie I zobacza czy wyrzuc blad na 4 cylindrze, jesli tak to wymiana cewki I zalatwione, jesli nie to nie mam pojecia.

Dodam tylko, ze czekaja na to az auto ostygnie, poniewaz gdy jest cieple wyrzuca blad wielokrotnego wypadania zaplonu p0300 zamiast p0303...

[ Dodano: 2015-11-05, 14:37 ]
Update,

Wymienili cewke na 3 cylindrze, jest spora poprawa.

Wczesniej obroty falowaly pomiedzy 620 a 720
teraz pomiedzy 680 a 700

Natomiast dalej przy wcisnieciu buta w podloge miga sie check. Wyrzuca p0300.

Jak myslicie co to moze byc ? Inne cewki polecialy po wymianie swiec ? Dziwny zbieg okolicznosci, na jutro maja zamowione nowe cewki I beda probowali podmieniac I patrzec czy jest poprawa.

Zawolali jeszcze tam innego mechanika aby zobaczyl co I jak z tym rozrzadem.
Zrobili zdjecia znakow z przylozona suwmiarka, wiec chyba nie ma opcji, aby byl przestawiony.

[ Dodano: 2015-11-05, 14:37 ]
Update,

Wymienili cewke na 3 cylindrze, jest spora poprawa.

Wczesniej obroty falowaly pomiedzy 620 a 720
teraz pomiedzy 680 a 700

Natomiast dalej przy wcisnieciu buta w podloge miga sie check. Wyrzuca p0300.

Jak myslicie co to moze byc ? Inne cewki polecialy po wymianie swiec ? Dziwny zbieg okolicznosci, na jutro maja zamowione nowe cewki I beda probowali podmieniac I patrzec czy jest poprawa.

Zawolali jeszcze tam innego mechanika aby zobaczyl co I jak z tym rozrzadem.
Zrobili zdjecia znakow z przylozona suwmiarka, wiec chyba nie ma opcji, aby byl przestawiony.

Offline Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Listopad 2015, 21:14:10 »
Witam Cię kolego kiedyś miałem gazetę motoryzacyjną w rękach, w której był artykuł na temat silników, które są na czarnej liście gazowników. Niestety był na niej silnik 2,7 hyundai. Pisali w tym artykule, że problemy pojawiają się już po kilkudziesięciu kilometrach. Nie wiem na ile jest to prawdą. Mam nadzieję, że  Twoje problemy z samochodem nie są związane z montażem gazu.

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopad 2015, 12:19:27 »
Pewnie nic to nie wniesie do meritum sprawy, ale u mnie na gazie zrobiłem ponad 20.000 km w ciągu roku i żadnych problemów. Jeżeli objawy występują przy zasilaniu benzyną, szukałbym przyczyn po tej stronie. Pozdrawiam..

Martin287

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopad 2015, 20:08:47 »
Witam cię kolego .Po rozmowie z mechanikiem nie mogę ci zbyt wiele pomóc .Gdyż może być wiele powodów Które mogły doprowadzić do takiej usterki. To jest ciężki silnik jeśli chodzi o wymianę rozrządu. Ale  mam nadzieje że sobie poradzą z tą usterka .Mam pytanie do ciebie jak długo jeździsz na gazie i jakiej firm masz instalacje.Pozdrawiam

lukasses

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Listopad 2015, 21:35:51 »
Auto naprawione. Nie wiem czy to zbieg okolicznosci, ale zaczela niedomagac jedna z cewek. Po wymianie silnik wrocil do normalnej pracy, zarowno na benzynie jak i na gazie. A odpowiasajac na pytanie, gaz lpglech i wtryskiwacze baracudy. Setup na 250km z zapasem. Poki co przejechalem marne 200km ;)

Martin287

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopad 2015, 17:36:20 »
Kolego jeszcze jedno pytanie. Może nie ten dział no ale .... Gdzie masz wtryski  do gazu? Wszystkie na zewnątrz czy trzy pod kolektorem? I gdzie dysze dobgaxu? Obok wtryskow benzyny? Dziękuje za szybka odp. Gdyż 17 mam montaż gazu i nie chce aby Minto zpaprali. Pozdrawiam

lukasses

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Listopad 2015, 13:35:57 »
Czesc,

wtryski są pod kolektorem, wszystko pochowane i zamonowane tak żeby przewody gazowe były jak najkrótsze. Dysza pod klapka, wkrecana.

szyszkin

• Gość
[Santa Fe CM] Wypadanie zapłonu na drugim cylindrze
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Luty 2016, 14:51:42 »
Helloł. Dziś przejechałem się do pracy nagle check się pojawił potem zaczął migać.
I poczułem, że przestał pracować przynajmniej jeden cylinder.

Podjechałem do mechanika po pracy podpiął pod kompa. Okazało się, że wypada zapłon na 2 cylindrze.

Pytania:
1 Jaka cewka do mnie pasuje.
VIN: KM8SG73D27U128752

2 Czy ta cewka jest z przodu w tych łatwo dostępnych czy z tyłu?

3. Od razu wymienię sobie świece.
Czy jest coś co mógłbym zrobić do razu przy tej wymianie? Żeby mieć już z głowy przy okazji?
(Jakie najlepiej świece kupić? czy ważne jest do gazu jakieś lepsze?)

4. Czy tu nie ma przewodów wysokiego napięcia?

Dzięki za rady pozdro.

mark.87

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Luty 2016, 18:44:49 »
Ja ci odpowiem tylko na punkt 3. Niema czegoś takiego jak świece do lpg to tylko chwyt ze niby lepsze itp Tak samo jak kable Wn ze sa grubsze itp a tylko pisze na opakowaniu ze do lpg. Kup Ngk najlepiej i zwykle do benzyny a nie żadne wynalazki do lpg

szyszkin

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Luty 2016, 19:25:44 »
Cytat: "mark.87"
JNiema czegoś takiego jak świece do lpg to tylko chwyt

Ok to samo powiedział mi mechanik. A te platynowo-irydowe czy coś takiego ma to jakiś sens? czy najzwyklejsze.
A odległość elektrod ma się jakoś do gazu?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Luty 2016, 19:36:17 »
Dużo zatankowałeś ostatnio?

Zdjęcie http://www.fotosik.pl/zdjecie/79c27113a9014259

Świece zapłonowe: nie ma zwykłych do G6EA tylko irydowe 18840-11051 w opakowaniu NGK 1637 lub NGK ILFR5B-11, DENSO VKH16

Przewodów WN nie ma są 12V 39610-3E300 http://www.koraps.com/shop/item.php?it_id=456713 (tylko do cylindrów 2,4,6)

Cewka numer oryginału 27301-3E400 zamienne tylko między cylindrami 2,4,6.

http://aktyw.pl/p/426573/OYO70E0312-OYO/Cewka-zaplonowa-kia.html

Zamień cewki między 2,4 i 6 i sprawdź gdzie po tym wypadnie zapłon.

[ Dodano: 2016-02-24, 19:59 ]

Standardowo odstęp elektrod wynosi 1,1 mm przy LPG możesz zmniejszyć do 0,9 mm.

szyszkin

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Luty 2016, 21:59:19 »
O dzięki mistrzu :). Jeszcze części pod nosem.
Czyli to są te z przodu z łatwym dostępem. To może sam to ogarnę.
Jutro inteface załatwię. Mam nadzieję, że można tym zwykłym na bluetooth wykasować ten błąd.

Tankowałem wczoraj wieczorem gaz do pełna. Beny było tak ćwierć baku. A stało się to z 20km od tankowania.

Wybacz dawno nie grzebałem w aucie choć bardzo lubię ale póki co nie mam miejsca, ale to można pod blokiem z tego co widzę sprawdzić. Więc wolę potwierdzić.
Wyjąć cewkę 2 i wsadzić ją do 4 a 4 wsadzić do 2 i zobaczyć czy wypadnie 4. Jeśli tak to cewka walnięta.

Dobrze rozumiem?

A jeśli 2 to świeca?

A jeśli można wiedzieć dlaczego cewki są tak zamienne tylko? 1,3,5 są inne ? czy o co biega?
A 1,3,5 są zamienne między sobą?

Dzięki jeszcze raz.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Luty 2016, 22:08:30 »
Pomyłka wszystkie cewki są takie same źle spojrzałem.

Jeśli miałbyś dużo zatankowanej benzyny to przyczyną mógłby być układ EVAP.

Tak jak napisałeś zamień cewki miejscami i zobacz co wyskoczy.