Autor Wątek: [i30 FD] Od czasu do czasu zapala dopiero za 2 razem  (Przeczytany 19794 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sisimon

• Giełda
[i30 FD] Od czasu do czasu zapala dopiero za 2 razem
« dnia: 03 Listopad 2015, 09:58:50 »
Mam problem z samochodem taki, że od czasu do czasu (rzadko, może raz na 2 tygodnie) odpala dopiero za drugim razem. Na początku myślałem że akumulator, gdyż ma 6 lat i jest od nowości. Ale wg. mnie akumulator jeszcze jest sprawny (normalnie bierze prąd podczas ładowania go prostownikiem). Zresztą słychać że kręci ładnie. Samochód miał miesiąc temu na przeglądzie wymieniony filtr paliwa, świece więc  raczej problem z filtrem też odpada. Czytałem coś na temat czasami problemów z  immobilaizerem. Na czym on dokładnie polega ? Czy jeżeli wchodzę do samochodu i zaświeca mi się żółty samochodzik z kluczykiem to jest OK (wtedy powinien zapalić) ? Po zapaleniu samochodu ta kontrolka gaśnie (ale tak chyba ma być) ? Na co zwracać uwagę podczas zapalania samochodu aby można było coś wywnioskować ? W czym może być problem ?

ManiuS

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopad 2015, 17:37:08 »
Hej,
raz na dwa tygodnie to w sumie nie taka bardzo dziwna sprawa. Ja niedawno stałem się posiadaczem tego auta. Mi auto praktycznie nigdy nie chce odpalić za pierwszym razem. Albo ja źle odpalam albo coś jest nie tak. Zwykle odpala mi dopiero za 2 razem, rzadko za trzecim. Auto 2 tygodnie temu było w serwisie Hyundaia i tam wymienili olej, filtry itp. Czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna? Czy to może być wina paliwa? Auto kupiłem w sobotę i podjechałem na Lukoil, tam zatankowałem 95. Nie bardzo wiem gdzie szukac rozwiązania.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopad 2015, 19:32:51 »
Witam panowie, ja z podobnym problemem jak w/w borykam sie od ok roku, czyli tyle ile mam swoje i30 :/ Ja mam tak że odpala ok, ale jak pojade dalej zgasze/właczam to zdarza sie problem z odpaleniem. U mnie występuje to co ok. miesiąca? Napewno nie jest to wina rozrusznika bo jakby nie krecił to by ciągle występował problem. Ja mam wrażenie że nie chce odpalić za 2 czyli na ciepłym silniku. Właśnie zapominam spojrzec na deskę za 1 nieudana próbą co się świeci lub nie. Jak dla mnie to może być chyba tylko wina stacyjki ale na razie jeżdze choć mnie to trochę wkrw ale cóż... Może macie jakieś inne sugestie, piszcie śmiało to może dojdziemy do wspólnego rozwiązania tego problemu :) Szukałem kiedyś na tym forum ale nic nie było napisane dlatego nie robiłem nowego tematu. Może jestem sam ale teraz wspólnie borykamy się z tą usterką :/ Cierpliwości panowie ;)

i30crdi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopad 2015, 14:21:09 »
Nie wiem jak to jest w i30, ale miałem podobny problem w passacie b5 v6 2.5tdi i był źle ustawiony początęk wtrysku (za późny, albo za wczesny poczatek wtrysku paliwa). Po regulacji palił pięknie zarówno na ciepłym jak i na zimnym.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Listopad 2015, 19:14:35 »
Ciekawą diagnoze podsunąłeś tylko czy to może być nasza usterka....? Muszę zapytać się swojego mechanika, w aso proponują diagnostykę komputerową za 200 zł i powiedzieli że nie ma czegoś takiego jak ustawienie wtrysku paliwa...? :/ Jakieś inne pomysły?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopad 2015, 21:13:58 »
Zgrubny filtr paliwa i regulator ciśnienia paliwa wszystko w zbiorniku paliwa.

Offline sisimon

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Listopad 2015, 08:58:50 »
ale przed przeglądem też mi nie chciał raz na jakiś czas odpalić za pierwszym razem, po przeglądzie na 72.000 (miesiąc temu) wymienili mi filtr paliwa (byłem przy tym i dość dużo roboty jest przy tej wymianie, bardziej tego koreańce nie mogli skomplikować) i dalej się tak samo zachowuje, czyli filtr paliwa odpada. Jednak tym razem przy każdym teraz odpaleniu samochodu sprawdzam czy się święcą wszystkie kontrolki (zwłaszcza immo). Od ostatniego mojego postu pali na razie za każdym razem. Poczekamy , zobaczymy.

i30crdi

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Listopad 2015, 10:57:42 »
Cytat: "bobekos"
nie ma czegoś takiego jak ustawienie wtrysku paliwa...?

Chodzi o ustawienie "początku kąta wtrysku" paliwa.
W passacie trzeba to ustawiać przy każdej zmianie rozrządu, bo potrafi się przestawić nawet jak jest robiony na blokadach.

Niestety nie wiem czy coś takiego jest w naszych i30, bo tam była pompa wtryskowa vp44 a tu jest wszystko na CR...

Cytat: "sisimon"
wymienili mi filtr paliwa

Ktoś tu na forum pisał (albo na forum ceed-a), że miał podobne problemy i pomogła wymiana filtra paliwa na oryginalny koreański. Ja u siebie mam bosha albo knehta albo mana :D, kurcze nie pamiętam, ale pali na razie ok, wymieniałem 3mc-e temu.

Offline apikus

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopad 2015, 14:01:26 »
Cytat: "i30crdi"
bo tam była pompa wtryskowa vp44 a tu jest wszystko na CR...

Tylko, że temat dotyczy wersji benzynowej, a nie wysokoprężnej.

i30crdi

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Listopad 2015, 14:04:06 »
Racja, zapomniałem się.

paradoks1

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Listopad 2015, 12:04:58 »
Znajomy miał podobny problem. Zwróć uwagę na kontrolkę od imobilajzer taki kluczyk. Powinien zgasnąć przy zapalaniu. Koledze nie zawsze gasnął a usterkę usunął poprzez wyjęcie i ponowne włożenie jakiegoś przekażnika

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Listopad 2015, 18:32:02 »
Ja też swoją obserwacją obstawiam imobilaizer tylko że jak to sprawdzić w i30? :/

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Listopad 2015, 20:34:09 »
Cytat: "sisimon"
pierwszym razem, po przeglądzie na 72.000 (miesiąc temu) wymienili mi filtr paliwa (byłem przy tym i dość dużo roboty jest przy tej wymianie, bardziej tego koreańce nie mogli skomplikować)

Czy wymienili też drugi bo są dwa.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Listopad 2015, 07:28:29 »
Ja będę teraz odpalać poprzez przekrecenie o 1 pozycję stacyjki, a potem do rozruchu. Zwrócę uwagę na ikonkę immobilaizera. Myślę że nie jest powodem złe ustawienie początku kąta wtrysku lub filtr paliwa ale nie wykluczam. Każdy ma inne i30 ;)

Offline sisimon

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Listopad 2015, 12:47:02 »
wymienili mi filtr który znajdował się w baku pod tylną kanapą ... (dość dużo roboty przy jego wymianie), o drugim filtrze nikt mi nie wspomniał w serwisie, czy aby taki istnieje ? , jeżeli tak to gdzie go znajdę ?

Coś czuję że może 2 filtry są w CRDI a w benzynie jest tylko 1