Autor Wątek: [Accent MC] Stukanie podczas dodawania i puszczania gazu  (Przeczytany 6112 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marek1s

• Gość
[Accent MC] Stukanie podczas dodawania i puszczania gazu
« dnia: 01 Listopad 2015, 15:35:09 »
Witam,  od dłuższego czasu mam problem z samochodem, mianowicie podczas naciśnięcia lub puszczenia gazu słuchać stukniecie,  nie jest to stukanie non stop,  tylko w momentach naciśnięcia lub puszczenia.  bylem u jednego mechanika i wykluczył poduszki silnika,  i powiedział że to może być półoś chodź nie wykrył większych nieprawidłowości,  Gdy złapał ręką na łączeniu i poszarpał góra dół to stukanie było podobne,  co  o tym myślicie?

Offline mariobros72

• HKP
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Listopad 2015, 15:39:49 »
może przeguby już się kończą , trzeba by było podnieść auto i posprawdzać , a zawieszenie ok?

marek1s

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopad 2015, 16:24:36 »
tak,  zawieszenie jest OK,  wszystko było robione,  stuki słuchać ewidentnie z prawej strony jak sie jedzie samochodem,  Prawdopodobnie zaczęło się to w momencie gdy holowalem samochód i szarpnalem za mocno

Offline mariobros72

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopad 2015, 12:23:58 »
coś musi być uszkodzone, ja miałem taki objaw przy walnietej tuleji wachacza

marek1s

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopad 2015, 12:52:53 »
no właśnie tylko co?  mechanik nie wie,  chyba czas poprostu pojechać do innego.  dziś przy zjeżdżaniu tylem z górki i ruszeniu do przodu tego nie słychać.

Offline mariobros72

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopad 2015, 12:44:12 »
jedz na szarpaki na stacje diagnostyczną , powinno wyjść

marek1s

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Listopad 2015, 12:34:57 »
połoś jest uszkodzona na 99%, teraz podczas ruszania samochód potrafi skoczyć kilka razy do góry zamiast płynnie ruszyć,  gdzie mogę znaleźć taką polosie?  najlepiej używana na allegro lecz nic nie widzę,  numer z naklejki to 49560-17700 na tej co teraz jeżdżę.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopad 2015, 18:37:46 »
Cytat: "marek1s"
lecz nic nie widzę

Zdejmij ciemne okulary  :-D  i popatrz szerzej na Getz, Matrix.

Jedyne co mogło się stać to albo oś tego elementu się skrzywiła lub w podporze coś jest nie tak z łożyskiem.

Na Twoim miejscu zdemontował bym ten element (i tak nie możesz jeździć) i sprawdził oznaczenie łożyska i dwóch uszczelniaczy. Na podstawie tego można dobrać nowe elementy. Jeśli nic nie da się dobrać to wtedy można kupić używkę (od 50 pln) lub nowy element (120 $).

Jeśli będziesz chciał doradztwa co do części to choć raz podaj numer vin.

marek1s

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopad 2015, 12:04:24 »
VIN: NLHCM41VP7Z035094
W wolnym czasie pojadę do mechanika na rozebranie tego, szukałem całego przegubu tylko dlatego ze mechanik powiedział "cały przegub do wymiany"

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Listopad 2015, 17:19:42 »
To w końcu o jaki element chodzi bo ten numer który podałeś tyczy się części A+B.

marek1s

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Listopad 2015, 00:21:43 »
wybieram literkę C,  po złapaniu tej puszki czuć duży luz szarpiąc góra-dół( chyba ze tak musi być) ,  a dźwięk towarzyszący jest podobny do tego podczas dodawania i puszczania gazu,  jak i ruszania z miejsca.  Ten luz czuć po lewej stronie względem zdjęcia.

[ Dodano: 2015-11-25, 01:07 ]
po dokładniejszych oględzinach tego zdjęcia, dosłownie przed chwilą znalazłem jedną rzecz:

dodam ze zrobiłem ponad 5tyś kilometrów,  byłem na wakacjach i jeździłem bo delikatnie stukalo.

[ Dodano: 2015-11-25, 01:08 ]
zdjęć innych elementów nie posiadam. chyba że to jest łączenie elementów?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopad 2015, 17:11:58 »
To jest łączenie.

Trzeba zdemontować cały element i sprawdzić łożysko i przegub.

Jeśli to wina przegubu to zostaje kupno używanego (od benzyny nie pasuje) i w tym wypadku porządne czyszczenie nowy smar (w odpowiedniej ilości), osłona i opaski.

marek1s

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Listopad 2015, 19:35:05 »
a nowych przegubów wew.  nie ma do tego modelu? zastanawiam się również nad kupnem całego elementu z twojego zdjęcia bo majątek to nie jest,  ale to chyba dopiero po wizycie u mechanika