Autor Wątek: [i30 FD] Podgrzewana przednia szyba?  (Przeczytany 25906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline weuek

• Giełda
[i30 FD] Podgrzewana przednia szyba?
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Luty 2017, 12:53:27 »
Ja nie jestem kobietą.

Przepraszam za OT. Ale nie znoszę jak ktoś mnie poucza w sprawach, o których akurat sam mam lepsze pojęcie i zajmuję się nimi na bieżąco.

To jak jest w końcu z tym odmrażaniem/odparowywaniem szyby w i30? Normalnie działa po naciśnięciu przycisku i włącza sprężarkę klimy, oczywiście gdy tylko temp. nie jest poniżej 4*C?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Luty 2017, 17:39:25 »

Offline weuek

• Giełda
Grzałka elektryczna w dieslach (PTC)
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Październik 2017, 08:50:32 »
Czy w dieslach hyundaia i30 FD jest grzałka elektryczna, która ogrzewa kabinę zanim nagrzeje się silnik?

Offline kosmos2011

• Giełda

Offline Argus

• HKP
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Październik 2017, 18:49:28 »
Tak, jest taka grzałka wbudowana w nagrzewnicę. Warunkiem jej załączenia jet temperatura zewnętrzna poniżej +7stC, silnik nierozgrzany do temperatury roboczej i włączenie dmuchawy wnętrza (bez znaczenia w jakiej pozycji jest pokrętło temperatury, czy włączona jest klima i jaki jest kierunek nawiewu). W moim widać, że włączenie dmuchawy w tych warunkach (nawet na I stopień) powoduje minimalne ale zauważalne na obrotomierzu podwyższenie obrotów jałowych silnika. Działanie tej grzałki jest jednak minimalne ale i tak pobiera ono ponoć ok. 700W.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Październik 2017, 20:11:39 »
Czy i40 tez to ma:)?

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Październik 2017, 22:13:45 »
No to fajnie, rozumiem ze w klimie auto nie trzeba nic kombinować,samo się uruchomi?

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Październik 2017, 22:37:01 »
No to świetnie, że jest. Tak sobie o tym przypomniałem teraz, gdy zaczęło regularnie działać. :-)

Kolejny ewentualny diesel bez tego byłby trudny do zaakceptowania.

Offline wotus

• HKP
  • **
Nagrzewnica elektryczna.
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Grudzień 2017, 20:30:59 »
Mam wrażenie że mój i30 wolno się nagrzewa i słabo grzeje w środku. Termostat jest sprawny, nagrzewnica nie jest zatkana (oba węże gorące) W samochodzie mam zamontowaną elektryczną nagrzewnice, nie jest ona spalona. Nie wiem jednak czy dochodzi do niej prąd. Kiedy powinna się ona włączać, zależy to od temperatury płynu, powietrza na zewnątrz czy ustawionej w środku temperatury? Dodam że mam klimatronika.

Offline TomSzy

• Giełda
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Grudzień 2017, 20:43:11 »
z tego co gdzieś kiedyś wyczytałem to temp. zewn. musi wynosić 7 st. i mniej + do tego musi być włączony nawiew co najmniej na 1 bieg, u mnie to działa (lekko podniesione obroty na biegu jałowym).

Offline guniak

• Giełda
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Grudzień 2017, 09:59:53 »
Czy ta nagrzewnica działa tylko na przednią szybę? I jak szybko leci z niej ciepłe powietrze?

Offline Argus

• HKP
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Grudzień 2017, 20:37:22 »
Działa na wszystkie kierunki jakie wybierzesz, to ta sama nagrzewnica tylko ma dodatkowo umieszczone grzałki elektryczne.
Opisywałem jej działanie tutaj: http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7826&start=30
Dodam tylko, że dotyczy to wersji z klimatyzacją manualną (nie wiem jak jest w automatycznej -może tak samo).

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Grudzień 2017, 18:33:10 »
Wotus zanim założysz nowy temat użyj funkcji szukaj (jest na górnej belce forum z lewej strony) znajdź podobny temat (może nie być tam odpowiedzi) i tam dopisz pytanie.

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7826&highlight=nagrzewnica

Na górnej belce forum jest profil tam możesz wpisać dane nowego auta, a drugie dopisać w podpisie.

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Styczeń 2019, 16:39:29 »
Witam. Odgrzeję trochę kotleta starego.
Chodzi mi o procedurę włączania funkcji Autoamtycznego Zapobiegania Parowaniu Przedniej Szyby.
W instrukcji jest to opisane:

1. Ustawić kluczyk zapłonu w położeniu ON.
2. Wvbrać tryb odszraniania, wciskając przycisk (  )
3. Przy wciśniętym przycisku A/C nacisnąć przycisk poboru powietrza (  ) co najmniej 5 razy w ciągu 3 sekund.

Kilka razy robiłem, aż rozładowałem akumulator.
Nawet raz załapało.

Efekt jest taki, że po przekręceniu kluczyka, układ wentylacji automatycznie ustawia się na odszraniane przedniej szyby z włączoną klimatyzacją. Załączona Kontrolka AC, podgrzewanie przedniej szyby oraz zwiększone do maksimum obroty wentylatora nawiewu.
Teraz za cholerę nie mogę przełączyć. Niestety po ładowaniu akumulatora, trzeba powtarzać procedurę.

Ktoś ma patent może jak to zrobić?
Kiedyś była artykuł chyba na forum CEED'a, że w instrukcji jest błąd, i robi się to troszkę inaczej.
Szukałem pół nocy i nie znalazłem.