Dzięki, ale przejrzałem już ten temat i on nie rozwiał moich wątpliwości odnośnie ptc. Moim zdaniem u mnie to nie działa. Chyba, że mam jakieś wygórowanie oczekiwania odnośnie tej grzałki.
Ktoś tam niby opisał działanie tej grzałki:
"po lekkim rozgrzaniu silnika tzn poniżej 50st ( ale na pewno nie od razu ) nagrzewnica daje o sobie znać zwiększonymi obrotami silnika (1000 obr) i mocno ciepłym nadmuchem z kratek. Przy dogrzanym silniku - 90st ( bez względu czy trwało to 10min czy 60min ) nagrzewnica przestaje działać a obroty na biegu jałowym spadają do 800."
Po pierwsze u mnie na pewno nie leci mocno ciepłe powietrze z nawiewów przy 50 stopniach temperatury silnika. Leci mocno letnie, jak w każdym aucie bez ptc po lekkim rozgrzaniu. Poza tym grzałka działa dopóki silnik nie osiągnie 90 stopni? przecież to jest bez sensu. A zwiększenie obrotów w takiej temperaturze to normalne zjawisko w każdym aucie czy z ptc, czy bez.
W instrukcji jest też jasno i wyraźnie napisane jak wyłączyć funkcję "automatyczne zapobieganie zaparowaniu przedniej szyby", której wyłączenie (z tego co zrozumiałem) powinno odblokować działanie ptc w przypadku klimy manualnej, automatycznej i automatycznej z funkcją jakości powietrza. Więc nie rozumiem dlaczego postępując zgodnie z instrukcją u mnie to również nie działa - nic się nie dzieje.