Autor Wątek: [i30 FD] Podgrzewana przednia szyba?  (Przeczytany 25904 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline asterix

• HKP
  • **
[i30 FD] Podgrzewana przednia szyba?
« dnia: 29 Październik 2015, 21:38:33 »
Czy w I30 rocznik 2008,były montowane podgrzewane przednie szyby?
Mam na desce taki przycisk i nie wiem do czego służy.Do odmrażanie szyb są dwa przyciski przy panelu z klimą ,a ten znajduje się obok regulacji ustawienia reflektorów i przycisku ESP.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Październik 2015, 22:48:07 »
Jak możesz to wpisz do tematu ...."przednia".....(wycieraczki).

http://www.i30ownersclub.com/forum/index.php?topic=12759.0

Wpisz tutaj http://epc.japancars.ru/hyundai/ vin kliknij po prawej stronie i następnie kliknij na symbol koła zębatego z prawej strony w oknie poszukaj frazy "W/WIPER DEICER" jeśli znajdziesz to znaczy że masz podgrzewane przednie wycieraczki.

piwi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Październik 2015, 23:39:08 »
A precyzyjniej nie wycieraczki a podgrzewanie szyby w miejscu gdzie wycieraczki spoczywają o ile mi wiadomo.

Offline asterix

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Październik 2015, 05:56:38 »
kosmos2011 dzięki za link.Faktycznie posiadam to podgrzewanie :-)

i30crdi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Październik 2015, 16:39:11 »
Nie wiem czy to już było czy też nie, ale podobno niektóre i30 (i nie tylko) posiadają tzw.

9713A2   PTC HEATER_INT TYPE
można sprawdzić po VIN (np. tu http://koreacat.ru/hyundai/ )

jeśli ta pozycja się tam znajduje to posiadamy nagrzewnicę, która może nam pomóc szybciej odmrozić szybę, aktywacja tego dodatku odbywa się w manualnej klimie poprzez wykonanie:

1. zapłon na ON
2. wciśnięcie przycisku nadmuchy na przednią szybę
3. naciśnięcie min. 5 razy przycisku zamkniętego obiegu powietrza (światełko na przycisku
mignie parę razy).

w automatycznej też jest jakaś kombinacja. Wszystko znajduje się w instrukcji.

Jeśli się mylę lub napisałem coś źle to proszę o korektę.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Październik 2015, 19:26:22 »
Cytat: "i30crdi"
można sprawdzić po VIN (np. tu http://koreacat.ru/hyundai/)

Usuń nawias na końcu to link będzie działał.

Ten dekoder działa tylko do 2010 r.

Do 2014 jest ten http://koreanaparts.ru/catalog-original/hyundai-epc#1

To jest dodatkowa grzałka elektryczna.

W GD

W FD

cinek1

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Październik 2015, 20:59:42 »
A jak po vinie sprawdzic w jakim miejscu to jest wpisane?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Październik 2015, 22:13:33 »
Tutaj http://koreanaparts.ru/catalog-original/hyundai-epc#1 i powinna się pojawić taka fraza jak na zdjęciu poniżej.

U Ciebie tego nie ma.

i30crdi

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Listopad 2015, 08:49:36 »
Podobno nagrzewnica włącza się tylko w określonych sytuacjach.
m.in. - silnik nie jest zagrzany, temp. zewnętrzna poniżej 5'C
Osobiście nie zauważyłem, aby leciało mi ciepłe powietrze na przednią szybę po aktywowaniu tej funkcji, być może nie musi ono być gorące. W sumie wystarczyło by, żeby to była temperatura dodatnia aby szybciej zagrzać wnętrze.

Cytat: "kosmos2011"
Usuń nawias na końcu to link będzie działał.

Poprawione.

Offline adrianc90

• Giełda
PTC heater nie załącza się
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Styczeń 2017, 21:59:52 »
Witam

Czy w waszych dieselkach załącza się przy obecnych mrozach grzałka elektryczna czyli ptc?
U mnie mimo spełnionych warunków nie załącza się. Grzałkę mam na 100%, bo sam ją widziałem. Być może jest to kwestia odblokowania tej grzałki na panelu klimatyzacji jak to gdzieś wyczytałem. Tyle, że tu również pojawia się problem. Otworzyłem instrukcję i czytam. Stacyjka na on, włączenie przycisku nawiewu na przednią szybę i 5krotne wciśnięcie obiegu zamkniętego przy jednoczesnym wciśniętym przycisku AC. Potem diodka na AC powinna zamrygać i powinno być ok. Tylko, że u mnie nic się nie dzieje, mimo postępowania zgodnie z instrukcją. Macie jakieś pomysły?

Offline kosmos2011

• Giełda

Offline adrianc90

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Styczeń 2017, 23:17:12 »
Dzięki, ale przejrzałem już ten temat i on nie rozwiał moich wątpliwości odnośnie ptc. Moim zdaniem u mnie to nie działa. Chyba, że mam jakieś wygórowanie oczekiwania odnośnie tej grzałki.

Ktoś tam niby opisał działanie tej grzałki:

"po lekkim rozgrzaniu silnika tzn poniżej 50st ( ale na pewno nie od razu ) nagrzewnica daje o sobie znać zwiększonymi obrotami silnika (1000 obr) i mocno ciepłym nadmuchem z kratek. Przy dogrzanym silniku - 90st ( bez względu czy trwało to 10min czy 60min ) nagrzewnica przestaje działać a obroty na biegu jałowym spadają do 800."

Po pierwsze u mnie na pewno nie leci mocno ciepłe powietrze z nawiewów przy 50 stopniach temperatury silnika. Leci mocno letnie, jak w każdym aucie bez ptc po lekkim rozgrzaniu. Poza tym grzałka działa dopóki silnik nie osiągnie 90 stopni? przecież to jest bez sensu. A zwiększenie obrotów w takiej temperaturze to normalne zjawisko w każdym aucie czy z ptc, czy bez.

W instrukcji jest też jasno i wyraźnie napisane jak wyłączyć funkcję "automatyczne zapobieganie zaparowaniu przedniej szyby", której wyłączenie (z tego co zrozumiałem) powinno odblokować działanie ptc w przypadku klimy manualnej, automatycznej i automatycznej z funkcją jakości powietrza. Więc nie rozumiem dlaczego postępując zgodnie z instrukcją u mnie to również nie działa - nic się nie dzieje.

Offline dar!usz

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Styczeń 2017, 21:30:11 »
Cześć. Podepnę się pod temat.
Mam i30 FD z manualną klimatyzacją. Gdy ustawię nawiew oraz przełączę ogrzewanie przyciskiem na przednią szybę to  zawsze włącza mi się klimatyzacja. Także przy niskich temperaturach. Czy jest to normalne? Czy nie da się ustawić nawiewu jedynie na szybę?
Jest przycisk nawiewu na szybę i nogi. ale po jego włączeniu klima się nie włącza.

Offline jendrzej

• HKP
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Styczeń 2017, 14:09:04 »
Tak, jest to normalne. Bardzo przydatne w okresie zimowym. Klimatyzacja osusza powietrze, zapobiegając parowaniu szyb. Oczywiście zawsze możesz wyłączyć klimatyzację.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Styczeń 2017, 18:23:13 »
Nawiew na szybę post#4 http://forum.mojaceed.pl/viewtopic.php?f=54&t=3235#p66967

[ Dodano: 2017-01-14, 18:22 ]

Adrianc90 sprawdź czy masz na każdej grzałce napięcie.