Autor Wątek: [i30 FD] Tajemniczy przycisk, spalanie chwilowe  (Przeczytany 8378 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

i30crdi

• Gość
[i30 FD] Tajemniczy przycisk, spalanie chwilowe
« dnia: 26 Październik 2015, 19:18:39 »
Witam, mam dwa pytania, które mnie nurtują od dłuższego czasu :)

1. Zauważyłem dziwny czerwony przełącznik, który znajduje się między gniazdem zapalniczki i gniazdem zasilania. Na początku myślałem, że przycisk włącza lub wyłącza zasilanie zapalniczki i dodatkowego gniazda, ale jego przełączenie nic nie zmienia. W instrukcji nic nie pisze, a wygląda na fabryczny. Wiecie może do czego on służy?

2. Z tego co czytałem i30 powinien pokazywać spalanie chwilowe, ale klikając TRIP nie mogę znaleźć spalania chwilowego - jest tylko spalanie średnie, przejechane km, przewidywane km do przejechania, średnia prędkość. Czy to możliwe, że komputer nie posiada tej opcji?

Pozdrawiam.

Offline VitalR

• Giełda
Re: [i30 FD] Tajemniczy przycisk, spalanie chwilowe
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwiecień 2016, 16:55:45 »
Cytat: "i30crdi"

2. Z tego co czytałem i30 powinien pokazywać spalanie chwilowe, ale klikając TRIP nie mogę znaleźć spalania chwilowego - jest tylko spalanie średnie, przejechane km, przewidywane km do przejechania, średnia prędkość. Czy to możliwe, że komputer nie posiada tej opcji?

Podpinam się pod pytanie kolegi wyżej. Brak w i30 chwilowego spalania. Jest opcja by dodać je w jakiś sposób?

Offline GRZECH

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwiecień 2016, 20:36:35 »
i30 FD nie posiada chwilowego spalania.
Możesz na bieżąco kasować wskazanie średnie i będziesz miał chwilowe :P

Offline VitalR

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwiecień 2016, 20:42:40 »
Tak jak się domyślałem i na ten pomysł z kasowaniem już wpadłem, ale liczyłem na to, że jest inne wyjście  :mrgreen:

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Kwiecień 2016, 22:31:01 »
Są specjalne urządzenia które się pod pina pod kierownicą, min. do kasowania błędów na zegarze itp. Szwagier ma coś takiego w Corsie. Wiem że jest tam dużo informacji o aucie, jak aktualnie chodzi, temperatury, spalanie i inne bajery... http://cf.pl/product.php?id_product=58 Może trochę kolegę nakierowałem... :)

Offline VitalR

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwiecień 2016, 10:44:56 »
O elm327 juz czytałem tutaj na forum i obejrzałem parę filmików. Na pewno fajna opcja, ale wolałbym mieć chwilowe spalanie podpięte pod licznik. Tak to telefon będzie potrzebny, by w trakcie jazdy odczytywać różne rzeczy i zrobię statek kosmiczny z autka  :-P
Jak ogarnę wszystkie rzeczy, które są ważniejsze to sięgnę po ten interfejs.

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwiecień 2016, 11:22:03 »
i30crdi - ja w swoim z 2011 roku mam spalanie chwilowe,
myślę, że to kwestia licznika jaki masz wstawiony.
Musiałby się kolega kosmos wypowiedzieć.

Offline VitalR

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Kwiecień 2016, 11:38:02 »
o, dobrze wiedzieć. Ciekawe czy przełożenie takowego licznika załatwiłoby sprawę -
licznik 2011.
Drogi nie jest, ale pewnie nie jest tak prosto i na tym by się nie skończyło.

Offline apikus

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Kwiecień 2016, 18:24:11 »
Cytat: "arni_23"
i30crdi - ja w swoim z 2011 roku mam spalanie chwilowe

Ja też mam u siebie chwilowe spalanie.

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Maj 2016, 08:00:48 »
Cytat: "i30crdi"
1. Zauważyłem dziwny czerwony przełącznik, który znajduje się między gniazdem zapalniczki i gniazdem zasilania. Na początku myślałem, że przycisk włącza lub wyłącza zasilanie zapalniczki i dodatkowego gniazda, ale jego przełączenie nic nie zmienia. W instrukcji nic nie pisze, a wygląda na fabryczny. Wiecie może do czego on służy?

A czy ktoś już rozwiązał zagadkę czerwonego przełącznika?
Ciekaw jestem, bo już raz czytając wątki na forum, padło to pytanie i też pozostało bez konkretnej odpowiedzi.