Autor Wątek: [Santa Fe SM] Czujniki parkowania VALEO do Santa Fe 2.4 benz  (Przeczytany 5389 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Venlabax

• Gość
[Santa Fe SM] Czujniki parkowania VALEO do Santa Fe 2.4 benz
« dnia: 23 Październik 2015, 21:57:19 »
Witam serdecznie!

Czy czujniki z tej oferty będą pasowały do mojego Santa Fe?

http://allegro.pl/asystent-czujniki-parkowania-cofania-valeo-na-tyl-i5747749645.html

Niby obsługują samochody do 5m czyli jest rezerwa 50cm... ale nie mam absolutnie doświadczenia w tej materii...

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie!

Offline kosmos2011

• Giełda
[Santa Fe SM] Czujniki parkowania VALEO do Santa Fe 2.4 benz. + LPG 4WD
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Październik 2015, 22:21:51 »
Dodaj screen aukcji której link zamieściłeś lub przepisz z opisu model czujników.

Venlabax

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Październik 2015, 09:57:15 »
CZUJNIKI COFANIA VALEO 632000

W zależności od konfiguracji, asystent parkowania wykrywa przeszkody znajdujące się za lub przed pojazdem, co pozwala na uniknięcie uszkodzenia samochodu podczas parkowania. Zestaw z czujnikami tylnymi uaktywnia się po załączeniu biegu wstecznego. Dźwięk “beep” informuje o uaktywnieniu się czujników. System informuje sygnałem dźwiękowym o przeszkodach znajdujących się z tyłu pojazdu jeżeli są w odległości mniejszej niż 1,5 m.

Częstotliwość dźwięku wzrasta wraz z malejącą odległością do przeszkody. Jeżeli odległość jest mniejsza niż 30 cm sygnał staje się ciągły. W zestawach z wyświetlaczem dodatkowo pokazywana jest odległość od przeszkody oraz jej lokalizacja.

Zestaw nr 1 systemu czujków wykrywania przeszkód podczas parkowania Beep & Park zawiera:
● 4 tylne czujniki w kolorze czarnym matowym, montowane w zderzaku,
● sygnał dźwiękowy informujący sygnałem o przeszkodzie,
● niezbędne do montażu akcesoria: opaski zaciskowe, szybkozłączki, wkręty, wiertło z otwornicą o rozmiarze odpowiednim do średnicy czujników oraz instrukcję z dokładnymi rysunkami ukazującymi sposób montażu.

Zestaw można rozbudować o wyświetlacz. Znajdujące się w zestawie czujniki nie nadają się do malowania. Uzupełnieniem gamy są części zamienne - wyświetlacze oraz czujniki, dostępne w różnych kolorach, także w wariancie do malowania.

Asystent parkowania Beep & Park przeznaczony jest do samochodów, w których czujniki mogą być zamontowane w zderzaku 45 - 65 cm nad ziemią.
Spełnione muszą być następujące warunki:
● brak ochronnej belki metalowej na zderzaku (lub brak metalowego zderzaka),
● odległość pomiędzy czujnikami nie większa niż 45 cm,
● kąt nachylenia zderzaka nie większy niż 5°,
● długość pojazdu nie może być większa niż 5 m.

Goldi_Cz-wa

• Gość
Re: [Santa Fe SM] Czujniki parkowania VALEO do Santa Fe 2.4
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Październik 2015, 15:00:52 »
Cytat: "Venlabax"
Witam serdecznie!

Czy czujniki z tej oferty będą pasowały do mojego Santa Fe?

http://allegro.pl/asystent-czujniki-parkowania-cofania-valeo-na-tyl-i5747749645.html

Niby obsługują samochody do 5m czyli jest rezerwa 50cm... ale nie mam absolutnie doświadczenia w tej materii...

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie!

Ja ci radze kup najtańszego chińczyka z wyświetlaczem. Kosztuje koło 50 zł a działa tak samo jak to valeo z podlinkowanej aukcji. Zamontowałem w autach już ponad 10 takich tanich czujników i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło żeby coś z nimi było nie tak, lato zima działają jak trzeba.  

Szkoda przepłacać .

Tu masz mój temat  odnośnie montażuKLIK KLIK , jakbyś miał jeszcze jakieś pytania pisz ...

Venlabax

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Październik 2015, 17:58:15 »
Dziękuję bardzo za odpowiedź!

[ Dodano: 2015-10-24, 20:33 ]
Jeszcze mam takie pytanie... w jaki sposób czujniki załączają się po wrzuceniu wstecznego biegu, skoro czujniki nie są w żaden sposób połączone ze skrzynią biegów?

Offline zkit

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Październik 2015, 20:41:26 »
Podłącza się pod przewód światła cofania w lampie tylnej.

Venlabax

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Październik 2015, 20:47:46 »
No tak... niby oczywiste ;) Dzięki za odpowiedź :)

[ Dodano: 2015-11-11, 18:48 ]
Witam!

Podjechałem ostatnio do mechanika z czujnikami parkowania oraz wydrukowanym opisem/zdjęciami z Pana instrukcji montażu do Santa Fe. Mechanik na miejscu powiedział mi, że w związku z tym, że mam nieodczepiany hak holowniczy czujniki będą piszczeć za każdym razem kiedy wrzucę bieg wsteczny więc on mi tego nie zamontuje bo to "nie ma sensu". Pisze do Pana z pytaniem czy Pana hak jest odczepiany? Czy może mechanik wprowadził mnie w błąd?

Offline AnnaP.

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Listopad 2017, 00:49:24 »
Mam problem ze swoimi czujnikami w Santku. Otóż działały bez problemowo,wczoraj podczas cofania nie włączyło się nic-ani odległość,ani dźwięk. Nie mam pojęcia jakiej firmy są moje czujniki - były już jak kupowałam auto. Mam nałożone coś takiego na lusterko :  http://www.jbpartner.pl/pl/p/Czujnik-cofania-parkowania-lusterko/324 i jedyne co mi pokazuje to diodę czerwoną na środku. Wrzucam wsteczny i nic się nie dzieje :/
Ktoś borykał się z takim problemem?

12.11.2017
Problem z czujnikami rozwiązany. Okazało się że kostka/przekaźnik? C05 nie była podłączona i stąd te problemy z czujnikami. Doszłam do tego po tym temacie:

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3141&view=previous

Nie działały światła cofania, i idąc za tym nie działały czujniki. Teraz jest już ok.