Mechanik powiedział, żeby się tym nie przejmować ale wolę zapytać mądrzejszych ;-) Może powiecie mi czy po przekręceniu kluczyka kontrolka filtra paliwa powinna się włączyć i zgasnąć (żeby się autodiagnozować) czy nie musi i zapala się tylko kiedy czujniki wykryją wodę w filtrze? U mnie się nie zapala (I30 1,6 crdi 2008).
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
[ Dodano: 2015-10-22, 16:03 ]Już ustaliłem, że kontrolka powinna palić się przez ok 3 sekundy po przekręceniu kluczyka. Więc teraz zostaje mi problem dlaczego nie świeci... Pomocy.
[ Dodano: 2016-03-21, 22:05 ]Gdyby ktoś miał podobny problem to ustaliłem o co chodzi (na forum Kia

). Otóż jeżeli nie ma zamontowanego czujnika wody do filtra paliwa, to kontrolka obecności wody w tymże filtrze nie zapala się wcale. Podobno dość często występował problem z tymi czujnikami i radzono sobie z tym właśnie przez demontaż tego urządzenia (w przypadku sygnalizacji obecności wody w filtrze paliwa komputer sterujący przełączał silnik w tryb awaryjny - bez czujnika to nie występuje). To tyle. Pozostaje jeszcze pytanie czy ten czujnik montować czy nie. W końcu ktoś go po coś tam umieścił... Może doczekam się odpowiedzi.