Autor Wątek: [Sonata NF] Diagnostyka ASB  (Przeczytany 5476 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbychu

• Giełda
[Sonata NF] Diagnostyka ASB
« dnia: 19 Październik 2015, 20:05:44 »
Czas jaki Sonata zawitała u mnie w domu można liczyć w godzinach, więc proszę o wyrozumiałość jeżeli moje pytanie wyda się banalne. Otóż chciałem sobie prześwietlić co tam w niej siedzi głębiej i mam pewien problem. Używam SNAP ON Solus Pro, a więc sprzęt z górnej półki, moduły podstawowe, jak i ECU poleciało bez problemu, natomiast mam problem z komunikacją z ASB. Z tego co wyczytałem podobno jest osobne złącze diagnostyczne, jeżeli to prawda gdzie ono się znajduje? Czy trzeba używać do komunikacji jakiś specjalistyczne programy?, jeżeli tak, to jakich?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Październik 2015, 20:31:00 »

Offline Zbychu

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Październik 2015, 09:33:49 »
Dziękuję za odpowiedz. Mam rozumieć że schematy są konkretnie pod mój model? Jeżeli tak, to wielkie dzięki, nie będę szedł już po omacku. Po pobieżnym przewertowaniu można dojść do wniosku że jedno z gniazd jest typowo serwisowe, ale mając rozpiskę i trochę czasu pomierzę sobie ścieżki i znajdę jakiś sposób na komunikację. Co zaś tyczy się EML327, zaciągnąłem trochę wiedzy i muszę przyznać, że jest to fejs z ograniczeniami, a soft do niego pod Hyundaia nie jest zbyt stabilny, co mnie nieco martwi, ale od czegoś trzeba zacząć.

mINA87

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Październik 2015, 18:54:28 »
Tak, na złączu serwisowym jest wyprowadzony CAN i K-Line'y od wszystkich sterowników. Jak się tam wepniesz to powinieneś z nimi pogadać.

Możesz jeszcze spróbować zwykłym kablem CANowskim (np. chinol VAG K+Commander) + CASCADE jak sugeruje kolega kosmos2011.

Co do ELM327 - ja korzystam z wersji bluetooth + smartphone (Android) + aplikacja Torque + plugin Adv Hyundai. Widać sporo dodatkowych PIDów m.in. temperaturę oleju, torque lock, slip itp.
A ograniczenia ELMa - ja bym powiedział że to bardzo sensowny sprzęt (bo obsługuje praktycznie wszystkie możliwe protokoły), tylko praktycznie nie ma sensownego softu do niego :(

Offline Zbychu

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Październik 2015, 12:11:38 »
Samo wpięcie się w serwisowe złącze nie stanowi większego problemu, natomiast dobrze by było dorwać oryginalną wtyczkę do gniazda (to nie jest standardowa szesnastka), napisałem wiadomość do  Snap ON i jeżeli będą taką dysponować sprawa się rozwiąże z automatu. Poza tym, próbowałem się komunikować przez Auto Coma i tu o dziwo zakres działania  na szybkim złączu jest o wiele szerszy z adaptacjami włącznie.

Offline Zbychu

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Październik 2015, 15:05:46 »
Właśnie o takim konektorze myślę ale pod Snap ON. Poza tym, zawartość linku który podałeś poświęcając swój czas, za co Ci dziękuję, jednak na niewiele się zda. Ze schematów do Sonaty wynika, że jednak Kia ma co prawda wiele pinów wspólnych, ale niestety nie wszystkie, a przy zalewanych wtyczkach, rozcinanie ich i zmiana pinów mija się z celem. Znalazłem podobny konektor do Mitsubishi/Hyundai z którego by wynikało, że te dwie marki mogą mieć wspólną pinologię, ale niestety sprzedawca nie dołączył żadnego schematu, to oczywiście można by sprawdzić przekopując schematy Mitsubishi i będąc absolutnie pewnym dopiero wówczas ewentualnie decydować się na zakup, bo cena moim zdaniem za taką przejściówkę jest z kosmosu.

http://www.ebay.co.uk/itm/Brand-New-Launch-Mitsubishi-Hyundai-12-16-Pin-Connector-/261115196727?hash=item3ccbadb537:m:mggniR0yyZY5GvxKbArpJig

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Październik 2015, 15:56:05 »
Gniazdo ma 20 pinów nie 12.

Offline Zbychu

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Październik 2015, 17:29:42 »
To, że gniazdo diagnostyczne jest 20 pinowe (pod maską) nie ulega żadnej wątpliwości, natomiast konektor który przedstawiłem ma wyjścia z 20 pinów na 12, lub 16 i jest konkretnie dedykowany pod Launcha, a który można również wykorzystać w urządzeniach do diagnostyki z wyłączeniem Mastera i Diaguna, o czym sprzedający poinformował w opisie aukcji.