Forum > i40 VF
[i40 VF] skrzypiąca/stukająca deska rozdzielcza
MD13:
Maucinek mam tak samo przy dużej różnicy temperatur. Jadnak zauważyłem ,że jak włączę nadmuch i temperatura w wnętrzu auta się unormuje skrzypienie ustaje. Generalnie jak o olewam bo szybko się auto nagrzewa. I to jest tylko chwilowy dyskomfort.
borowa2:
U mnie nie stukało ale skrzypiało wiec jak ktoś ma inaczej to może całkiem inna przyczyna.
Finalnie włośyłem gume w 3 miejscach. 10cm od prawego i lewego słupka i blisko środka.
U was może być inaczej. Ja sprawdzalem przez naciskanie deski przy szybie, i tam gdzie trzeszczało najbardziej to tam wkładałem kawałek gumy jak juz opisałem wczesniej.
Finalnie jak chwyciłem za deske rozdzielczą i poruszam przód tyl to jest cisza. Przejechalem jakies 1000 km I dalej cisza wiec u mnie sie sprawdzilo.
A co do temperatury to fakt jak sie nagrzeje to jest względny spokoj ale czasem nawet to nie pomagało na 100%. Idzie zima a w zime u mnie skrzypiało najgorzej jak pamietam :D
Powodzenia.
Maucinek:
Po zastosowaniu sposobu opisanego powyżej i przejechaniu ok 1K km jest cisza. Polecam sprobować. Koszt prawie zerowy i jak nie zadziala to można podkładkę z gumy wyjać
MasterMaximus:
Witam was serdecznie.
No to rozwiązałem problem skrzypiącej deski.
Mam nadzieję, że skutecznie i na stałe.
Dodatkowo wprowadzone naprężenie deski rozdzielczej usuwa kłopot.
Przejechałem 1000km na rożnej nawierzchni i jest cisza. Wcześniej skrzypiało bardzo często, praktycznie codziennie.
Rozwiązanie proste, tanie (koszt 25 zł) i co najważniejsze estetyczne (jak z fabryki).
Jak ktoś nie wie jak było przedtem to nie zauważy różnicy (mój brat nie zauważył)
Dla zainteresowanych załączam zdjęcia oraz informację gdzie można kupić
"narzędzie" do rozwiązania problemu.
Czas pracy 5 minut. Przy montażu radzę mocno wcisnąć gumę pod szybę.
Powodzenia i życzę ciszy jak u mnie.
link do sklepu:
https://www.aliexpress.com/item/Car-Stickers-Dashboard-Sealing-Strips-goods-For-Mazda-Ford-Toyota-BMW-Audi-Hyundai-KIA-LADA-Universal/32897459853.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.544c4c4dXFc8GW
Pozdrawiam
Alonzo_:
To chyba bardziej wycisza niż usuwa problem, co?
Ale najważniejsze że jest cicho :-)
Ja wsunąłem w miejsce popiskiwania kawałek trwadej gumy grubości jak jeden z kolegów podał wczęśniej - ok 7mm i w tym miejscu jakby pomogło. Słysze teraz w innym :shock:
Tam też zapodam i zobaczymy.
Na szczęście u mnie to tak delikatne jest, że podobno "sie czepiam" ;-)
Nawigacja
[#] Następna strona