Forum > i40 VF

[i40 VF] skrzypiąca/stukająca deska rozdzielcza

(1/19) > >>

mr.?:
Wątek z usterkami w i40 zrobił się dłuuuuugi i ciężko się w nim poruszać więc zakładam wątki tematyczne.

Od maja 2014 roku borykam się ze skrzypiącą i stukającą deską rozdzielczą. Pierwsze dwie naprawy zostały wykonane w 2014 i niestety nie przyniosły trwałego efektu. W 2015 roku ASO podjęło już sześć prób naprawy usterki, z tego dwie ostatnie w dniu 12 i 14 października 2015 roku. Żadna z prób naprawy nie przyniosła trwałego efektu. W dniu 14 października 2015 roku ASO zaproponowała mi całkowity demontaż deski rozdzielczej i jej ponowny montaż, bez gwarancji usunięcia usterki.

Wkurzyłem się, bo oddając mi samochód serwis twierdził, że wszystko OK. Wsiadam do auta, przejeżdżam 300m i wracam do ASO bo deska dalej skrzypi i stuka. Za każdym razem twierdzili, że podkładali "gąbki".

Napisałem pismo do Hyundai Motor Poland i czekam na odpowiedź.

Lucressi:
I 30 mają ten sam problem. Demontaż deski również był mi proponowany ale nie podjąłem jeszcze decyzji. Moim skromnym zdaniem wina leży po stronie kiepskiej jakości materiału. Mija 1,5 roku i materiały tracą właściwości. Co będzie za 3 - 4 lata? Nad pismem do centrali tez się zastanawiam.  :-(

klon32:
Witam mam ten sam problem z deską rozdzielczą Hyundai I40 kombi,dokładnie z srodkową czescia nad radiem słychać wyraźne stukanie na nie równych nawierzchniach.Jesli znajdziecie jakies rozwiązanie dajcie znac.Jak znajde rozwiazanie tego problemu podzielę się z Wami.Pozdrawiam.

malutki83:
Na rosyjskim forum Hyundai I40 jest rozwiązanie tematu ze skrzypiącą/stukającą deską rozdzielczą:
http://hyundai-i40.ru/forum/showthread.php?t=189&page=10
Jedynym rozwiązaniem w celu wyeliminowania hałasu jest demontaż deski, wyrzucenie (poprawienie) zaczepów trzymających deskę przy podszybiu, oklejenie miejsc stykowych i samej deski matą samoprzylepną wygłuszającą.
Wszystko jest pokazane na zdjęciach i zaznaczone o które zaczepy chodzi.
Wychodzi na to że te hałasy pochodzą z tych zaczepów, które albo się poluzowały albo pod wpływem temperatury straciły swoje właściwości (ale to tylko teoria).
Z tego co opisują forumowicze problem po takiej naprawie zanikł.

mr.?:

Dodano: 2016-08-06, 22:19
Trochę czasu minęło, ale nadal walczę z naprawą deski rozdzielczej w ramach gwarancji Hyundai. HMP zlekceważyło moje pismo z prośbą o wskazanie serwisu, który naprawi mi deskę. Infolinia też mnie zlekceważyło. Napisałem i dzwoniłem do nich, bo po 8 naprawach deska nadal skrzypiała.
Dopiero jak wynająłem Kancelarię Prawną to HMP bardzo szybko odpisał i wskazał serwis, który mi naprawi usterkę. Po pierwszej wizycie (czyli 9 w sumie) nic nie pomogło. Podczas drugiej (w sumie 10) wizycie wymienili mi deskę rozdzielczą na nową i... gorzej trzeszczy. Zresztą posłuchajcie sami:

//www.youtube.com/watch?v=yEK8V8PomBg

Jedyny plus wymiany deski rozdzielczej to fakt, że mechanik zmontował ją lepiej niż w fabryce. Lepiej spasowana i dopasowana do drzwi.

Obecnie czekam na kolejną wizytę w serwisie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej