Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Ogrzewanie
vernik:
Przewody przy samej grodzi są zimne.
Goldi_Cz-wa:
jak oba są zimne to masz zapowietrzony układ. Zrobił się czop z powietrza i nie puszcza płynu na nagrzewnice. Zlej płyn ( przy okazji zalejesz świeży ) Zalej, ogrzewanie na maksa i niech silnik pracuje... jednocześnie kontroluj poziom płynu i w miarę potrzeby uzupełnij
wydminianin:
Mnie również dotknął problem ogrzewania, a właściwie jego niedostatecznej mocy :-/ . Otóż w trakcie jazdy z wylotów leci co najwyżej ciepłe powietrze, a przy wolnych obrotach najwyżej letnie. Wraz ze wzrostem obrotów temperatura owego powietrza trochę rośnie, ale zimą bywało w kabinie chłodno. Wąż doprowadzający płyn do nagrzewnicy jest gorący, powrotny ledwo ciepły. Silniczki działają bez zarzutu,tzn. pracują przy zmianie ustawień. Ostatnio zauważyłem podczas jazdy, przy wyższych obrotach, że zwiększając zadaną temperaturę na panelu klimy (automatyczna klima), powietrze wylatuje coraz cieplejsze. Macie jakieś pomysły?
volcan:
Trzeba odkamienić nagrzewnicę - ja to zrobiłem w ten sposób, że odpiąłem przewody do nagrzewnicy, przedmuchałem ją kompresorem, przepłukałem pod ciśnieniem "pod włos", potem znowu wydmuchałem wodę, zalałem nagrzewnicę odkamieniaczem, zostawiłem, żeby zadziałał, potem znowu przepłukałem w dwie strony, znowu przedmuchałem, znowu odkamieniacz, solidne płukanie w obie strony - aż szła czyściutka woda, przedmuchanie, zalanie czystym płynem, wpięcie do układu, odpowietrzenie i leci gorące powietrze.
Jeżeli to nie pomoże - pozostaje wymiana nagrzewnicy - ale jest to związane ze zrzuceniem dechy itd.
crazykoko:
Odgrzeje kotleta.
Miałby ktoś zdjęcie, gdzie dokładnie znajduje się nagrzewnica w silniku 2.4
Chyba też czeka mnie czyszczenie, ale kompletnie nie wiem gdzie zacząć jej szukać. Ewentualnie gdzie są te węże, które należy odpiąć.
Nawigacja
[#] Następna strona