Czynności przy wymianie sprzęgła w i30 1.6 crdi:
Góra:
Zdemontować:
Filter powietrza, (wraz z obudową i ECU)
akumulator ,
podstawę akumulatora,
Wąż od Intecoolera,
Porozpinać linki od zmiany biegów, odkręcić ten adapter który trzyma linki
W miejscu mocowania linek wkręcić oryginalną śrubę
Odkręcić skrzynie od poduszki (pod podstawą akumulatora)
Rozkręcić od góry główne śruby łączące skrzynie z silnikiem ( zostawiłem 1 o góry )
Dół
-Odkręcić osłonę silnika
-Spuścić Olej ze skrzyni.
-Ściągnąć Koła
-Odkręcić Zaciski hamulcowe, czujniki ABS od piasty (podwiesić do Macphersona)
-Zbić sworzni i gałkę z drążka kierowniczego
-Odkręcić Piastę od kolumny Macphersona
-Wyciągnąć Półośkę z przegubami + piastą ( uważać na uszczelniacze w skrzyni )
-Odkręcić 2 płaskowniki które trzymają pas przedni z kołyską
-Odkręcić rozrusznik (bez odkręcania kabli i go podwiesić najlepiej na trytytkach).
-Odkręcić plastik osłaniający skrzynie od koła lewego
-Odkręcić osłonę filcową miski olejowej oraz zaślepkę koła zamachowego.
-Odkręcić pompę wyprzęglika
-Zostaje do odkręcenia 2 poduszki od silnika, 2 Łapy mocujące poduszki zamocowane do kołyski i samą kołyskę. (ja opuszczałem kołyske jakieś 10 cm (podwiesiłem ją na Macphersona za wahacze na drucie ogrodzeniowym....
Silnik i skrzynia podwieszona jest na 4 poduszkach (3 trzeba zdemontować wszystkie przykrecone są do skrzyni)
-Odkręcić wszystkie główne śruby łączące skrzynie i silnik
-Opuścić samochód tak żeby można było się położyć pod nim i podwindować silnik , zabezpieczyć kobyłką.
Z powrotem wracamy na góra
Podwiesić skrzynie na pozostawione śrubie na łańcuchu ( przy użyciu ramy do wyciągania silników)
Rozkręcić Śrubę która została od rozpoławiania i wysunąć skrzynie
Wymienić komplet sprzęgła
Zwrócić uwagę na wysokość wycisku (mi się trafiło sprzęgło seryjnie montowane w samochodach z 2010 roku a mój jest z lutego 2009 przez to przez moją nieuwagę zakładałem skrzynie 2 razy.
Przy składaniu uważaj na uszczelniacze przy zakładaniu półosiek z przegubami do skrzyni ( łatwo je uszkodzić!!)
A Pytanie czy sam dasz rade do zależy od twoich zdolności determinacji i warunków pracy ( ja robiłem na podnośniku z rama do wyciągania silników wiec komfortowo