Autor Wątek: [i30 FD] Interfejs diagnostyczny - jaki ?  (Przeczytany 22088 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sisimon

• Giełda
[i30 FD] Interfejs diagnostyczny - jaki ?
« dnia: 29 Wrzesień 2015, 19:54:36 »
Chciałbym zapytać jaki zakupić interfejs do diagnostyki błędów, parametrów pracy silnika, kasowania błędów w modelu i30 CW ? Są interfejsy ELM327 USB za 120 zł oraz na nowszym procesorze OBDLink SX USB za 300 zł. Czy macie jakieś doświadczenia z tymi interfejsami ? Ostatnio w ASO skasowali mi błąd kąta skrętu kierownicą (wspomagania) - wgrali mi nowszy soft po którym błąd zniknął. Chciałbym sam w domu sprawdzić czy ten błąd np. nie powrócił.

Offline Clins299

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Październik 2015, 12:42:43 »
ELM327    to najprostszy dostępny możliwy interfejs diagnostyczny.
Możesz nim sprawdzić aktualne dane przesyłane do komputera.
Jeśli chodzi o ingerencje w oprogramowanie czy tam w korektę licznika tym urządzeniem tego nie zrobisz. Na pewno jest w stanie skasować checka.  

Jak masz kupować ELM327 z z bluetooth-em  i parujesz go z tel. z Androidem z zainstalowaną apką: Torque Pro (OBD 2 & Car).

Myślę że większość parametrów odczytasz jak tutaj:

Ps używałem takiego w swojej i30  i działa!

peter0071

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Październik 2015, 10:35:11 »
Witam.Polecam ELM 327 z blutliem u mnie działa super a poprzez apke Torque usuniesz czeka i odczyttasz wiele danych.

ergoline

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopad 2015, 23:41:16 »
Witam,
interesuję się zakupem interfejsu, jednak poza zwykłym sprawdzeniem błędów chciałbym mieć dostęp do błędów/diagnostyki ABS, ESP, poduszek, itp.

Zgodnie z informacją
======
Jeszcze sprawa Hyundaiow po 2005 roku z szyna CAN, tam trzeba troszeczke inny przewod z obsluga CAN oczywiscie i prawdopodobnie nie trzeba recznie laczyc ze soba pinow, bo portokol CAN sam sobie powinienien to obsluzyc, ale to jest niepotwierdzone. Trzeba doczytac/sprawdzic. Potrzebny przewod nazywa sie " K+CAN 1.4I" na chipsecie FTDI.
======
(http://www.forum.hyundaicoupe.pl/viewtopic.php?f=4&t=12542)

Czy ktoś ma taki kabelek i próbował co można nim osiągnąć?

Offline sisimon

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Styczeń 2017, 10:18:53 »
ponawiam pytanie :) aby skasować błąd np. poduszki to wystarczy że zakupię Icar2 OBD2 (posiadam Hyundai i30CW z 2009 r.) ? czy ten moduł w tym samochodzie nie działa ?

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Styczeń 2017, 12:33:09 »
A ja to bym was odesłał do wyszukiwarki tu na forum,
diagnostyka hyundai