Autor Wątek: [Accent X3] Huczenie w kołach  (Przeczytany 7893 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Michalinio

• Gość
[Accent X3] Huczenie w kołach
« dnia: 26 Wrzesień 2015, 22:00:54 »
Koledzy proszę was o pomoc i pewne wskazówki, co może być przyczyną głośnego huczenia w trakcie jazdy.

Może po kolei: kilka miesięcy temu musiałem wymienić piastę zwrotnicę prawą przednią i łożysko przy okazji (bo gdzieś tam w środku rdza się zrobiła i mi łożyska niszczyła).
W każdym bądź razie od tamtej pory w trakcie jazdy, gdzieś od prędkości 70 - 80 km/h słychać głośne huczenie dochodzące z przednich kół. Zajechałem do innego mechanika (bardziej obcykanego w temacie), powiedział, że łożyska są w porządku, to na pewno nie one. Zwrócił tylko uwagę, że tarcze hamulcowe i klocki są niedopasowane. Trochę coś tam pokombinował, poprzekładał, aby oba koła hamowały tak samo. Powiedział też, że winowajcą może być skrzynia.
Felgi się nie nagrzewają, a głośność tego huczenia jest taka sama od samego początku jak tylko one wystąpiło.

Jak myślicie, co jeszcze trzeba by sprawdzić, aby wyeliminować problem?

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Wrzesień 2015, 07:46:45 »
Sprawdź najpierw czy huczenie występuje na jakimś konkretnym biegu sprawdź 3 , 4, 5 bieg jesli na żadnym nie huczy to skrzynia na 90% jest ok .

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Wrzesień 2015, 10:08:07 »
Miałem podobną sytuację. Byłem u dwóch mechaników i każdy stwierdził, że łożyska przednie są w porządku, że to może być tylne łożysko, bo trochę ciężej chodzi. Wymieniłem tylną piastę z łożyskiem i bez rezultatu. Postanowiłem wymienić oba przednie łożyska, pomimo uwag mechanika, że wyrzucam pieniądze w błoto. Sam kupiłem łożyska i pilnowałem wymiany. Po wymianie mogłem delektować się cichą jazdą, bez dodatkowych atrakcji. Mechanik po prostu nie jest w stanie określić stanu łożyska, kiedy ono jeszcze w miarę dobrze pracuje. Ja stosuję zasadę ograniczonego zaufania do mechaników. Jeżeli u Ciebie zaczęły się problemy po wymianie łożysk, to tym bardziej bym zwrócił na to uwagę. Nowe łożyska nie zawsze muszą być dobre, mogły leżeć na półce kilka lat, a od tego bieżnia ulega deformacji pod wpływem nacisku kulek czy wałków.

Offline valdi

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Wrzesień 2015, 17:11:01 »
Albert ma rację. Miałem taki przypadek w Ponym. Wymieniłem łożyska (Niepotrzebnie, bo huczały mi opony)  w tylnych kołach i po miesiącu czy dwóch zaczęło się buczenie. Okazało się, że to sprawka nowych łożysk. Wałki w tych łożyskach wygladały jakby ktoś je młotkiem poobijał. Założyłem stare oryginały i śmigają do dzisiaj.
To doświadczenie mnie nauczyło, ze na łożyskach nie mozna oszczędzać. Muszą być z górnej półki.
Oczywiście nie twierdzę na pewno, ze hałasują Ci łożyska. Ale trzeba je obejrzeć.

Michalinio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Wrzesień 2015, 19:41:29 »
Ok, dzięki za informację.
Faktycznie może być coś na rzeczy, bo skoro mi wcześniej pomieszali i zamontowali niedopasowane klocki hamulcowe... to już wszystkiego mogę się spodziewać.

Zrobię to już chyba w przyszłym roku, wtedy zainwestuję w nowe tarcze i klocki.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Wrzesień 2015, 19:28:43 »
Jakiej firmy były łożyska?
Czy wymieniono komplet (dwa łożyska) na jednej stronie?
Czy wymieniono uszczelniacze łożysk?

Nie zostawiaj zakupu części mechanikowi tylko sam kupuj wcześniej pytając na forum co warto kupić (podaj choć raz numer vin)

Michalinio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Październik 2015, 23:34:50 »
O, właśnie miałem napisać, że skrzynia raczej w porządku, bo na wszystkich biegach pojawia się "szmer"

Super kosmos2011, że zainteresowałeś się tematem :D

Przyznaję się bez bicia, że zupełnie nie mam pojęcia czy wymieniono uszczelniacze i czy komplet wymieniono...

Już podaję nr VIN:
KMHVA21NPXU422368

btw. Jakie łożyska do mojego bolida polecasz?

[ Dodano: 2015-10-05, 14:51 ]
Jednak to problemy z łożyskiem, bo zaczyna się już prawe przednie koło nagrzewać (felga konkretnie)
Mam nadzieję kosmos2011, że uda Ci się coś doradzić...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Październik 2015, 21:01:17 »
KANACO H15004 http://www.fox.rzeszow.pl/LOZYSKO-PIASTY-PRZOD-KPL-2xLOZYSKA-2xUSZCZELNIAC(4,253256,12310).aspx to jest komplet na jedno koło w opakowaniu są dwa łożyska Koyo (kultowa firma dla posiadaczy "japończyka") i dwa uszczelniacze.

Moment dokręcania nakrętki piasty 200-260 Nm.

Smar do łożysk o klasie  NLGI 2 https://www.google.pl/search?q=smar+do+%C5%82o%C5%BCysk+nlgi2&biw=1307&bih=700&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI4avY5oGsyAIVgUoUCh16OAw7#imgrc=mNhL0glV6JszxM%3A

Michalinio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Październik 2015, 21:07:53 »
Super! Wielkie dzięki za odpowiedź!

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Październik 2015, 21:25:49 »
Stosuj metodę z postu #4 tego tematu http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5386 inaczej to co dopisujesz do Swojego postu np następnego dnia nie będzie przez nikogo widziane gdyż cały post będzie miał status przeczytane.

Michalinio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Październik 2015, 21:34:33 »
Ok, zapamiętam.

A korzystając z okazji... czy tylko tej firmy łożyska się sprawdzą? Bo z tego co widzę na ich stronie towar chwilowo niedostępny, a na innych stronach (jeśli dobrze wyczytałem) są same łożyska, bez uszczelniaczy.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Październik 2015, 22:15:00 »
Musisz zadzwonić bo tak się zamawia i przez telefon dowiesz się na kiedy będą mieć.

Sprawdź jeszcze tutaj  http://www.sklep-kia.pl/lozysko-kola-przedniego-zestaw-accent-lantra-pony-s-coupe-p-1586.html niby sprzedają pod marką Service Parts (czyli taka sobie jakość), ale w opakowaniu może być coś dobrego. Sprawdziłbym sam ale jak mnie widzą to krzywo patrzą  :-D bo przychodzę na samo zamknięcie jak pakują paczki dla kuriera.

Michalinio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Październik 2015, 22:08:30 »
No i okazało się, że winowajcą było łożysko - wymienione na sugerowane przez kosmos2011 i teraz cisza jak makiem zasiał  :-D
Dzięki wielkie wszystkim za pomoc i rady!

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Listopad 2015, 20:03:23 »