Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Haczące biegi podczas jazdy, problem ze skrzyn
kierownik1:
A zatem mój Santek już po zabiegu. Wymiana sprzęgła i koła dwumasowego uleczyła "haczące biegi". Do tego jeszcze wymiana oleju w skrzyni drobne usterki zawieszenia. Obecnie jeszcze auto u serwisanta (zawieszenie), ale jutro, ewentualnie pojutrze wróci już na kapciach zimowych do garażu. Szczegóły po powrocie do "stajni".
ttt1970:
U mnie podobnie haczą biegi na ciepłym silniku,na zimnym w miarę ok,ale szału nie ma.Sprzęgło wraz z dwumasem po regeneracji niecałe dwa lata.Ewidentnie nie wysprzęgla do końca,bo na biegu z wciśniętym sprzęgłem buja autem do przodu.Zamówiłem już reperaturkę pompy i wysprzęglik,więc mam nadzieję,że to coś pomoże,bo mechanik się poddał.mam jeszcze pytanko co to za ustrojstwo w obiegu hydraulicznym sprzęgła o walcowatym kształcie.
ELETomek:
To jest część o nr 4169126200 - na 99% jest to tłumik drgań. Żeby drgania silnika nie przynosiły się na pedał sprzęgła.
Po za tym, piszesz ,że biegi haczą. Jeśli nie chodzi o 1 i wsteczny to tylko wyższe to nie będzie wina sprzęgła. Zaczął bym od sprawdzenia , może i wymiany oleju w skrzyni.
ttt1970:
No właśnie wysokie biegi nie haczą ,auto na czwórce gaśnie po puszczeniu pedału,na piątce też.Jak depnę dwa razy sprzęgło przy zmianie to biegi wchodzą lżej,a to walcowate ustrojstwo to prawdopodobnie akumulator ciśnienia z tego co się doczytałem(w Alfie 147GT występuje podobne urządzenie).Na razie czekam na wysprzęglik ,zestaw naprawczy pompy i wlaśnie to walcowate coś,mam nadzieję,że wymiana coś uzdrowi.
ELETomek:
Jak wpiszesz w google : kompensator ciśnienia czy przewód z kompensatorem to okazuje się, że nie tylko Alfa GT ma coś takiego.
Różnią się kształtem ale zadanie raczej to samo.
Nawigacja
[#] Następna strona