[...]Teraz ściągam go razem z poprzeczkami i wieszam w garażu. [...] W tej chwili to kwestia wrzucenia go na relingi i zablokowanie poprzeczek ( 7-8 minut ) [...]
.
Wiedzialem, ze musi byc jakis patent z demontazem! No i wszystko jasne. A "frycowe" przy montazu trzeba bedzie "zaplacic", ale tylko raz. :-)
[ Dodano: 2017-03-03, 19:42 ]Po probie generalnej (fotki z boku nie daje, bo juz sa ) :mrgreen:
[ Dodano: 2017-03-07, 22:55 ]Jestem już po montaż zakupionego boxa na swoich belkach (wersja najnowsza z 2014 r. z nowszym systemem mocującym). Po wyciągnieciu z paczki trzeba go wcześniej złożyć, ale to z instrukcja obsługi nie sprawia żadnego kłopotu. „Pytania” mogą się pojawic w zasadzie w dwoch miejscach: 1) Czy 3 kolki mocujace klape boxu wciskac do oporu, czy zostawic po „rowno” po dwoch stronach, na wysokości nitow mocujących zawias (ja zostawiłem na rowno); 2) Czy zawiasy sprężynujące po wciśnięciu w odpowiednie miejsce powinny być rownolegle i stabilne czy takie „lelawe”, ale działające bez zastrzezen (ja zostawiłem ten drugi układ, gdyz bardziej się nie dalo wcisnac kolkow w uchwyty mocujące tych zawiasow).
Podczas zakladania na belki (zakladam, ze juz na dachu ustawione rowno i stabilnie przykrecone) wystarczy tylko: 1) Mieć pomocnika do zalozenia boxu na dach + np. stolek kuchenny; 2) Ustawic box w zależności od anatomii „oka” i wygody (ja ustawiłem posrodku – w osi samochodu, mimo iż box otwierany tylko jest od strony pasazera, a punktem odniesienie była m.in. antena radiowa (ona musi być zgieta nieznacznie); 2) Zaczepic 2 uchwyty mocujące box o belke tylna, luzując jej odstep tak, żeby belka się zmiescila (uwazac na max zakres wymiarow – moje belki z Lidla pasowaly) i jeszcze nie blokowac niczego; 3) Uchwyty z belki przedniej należy odkrec z gwintow mocujacych calkowicie, bo „zmieszcza sie” do zapiecia i zablokowania dopiero po ich wlozeniu od dolu belki; 4) Uchwyty z belki przedniej ustawic w maksymalnym położeniu „w lewo”, wówczas caly box zmiesci się nam tak, ze klapa bagaznika nie będzie haczyla o tyl boxa; 5) Zakrecamy 4 uchwyty mocujące box (z luzem na zacisk i blokade) i sprawdzamy czy wszystko się trzyma; 6) Na koniec zaciskamy paski mocujace w boxie tak, żeby nie lataly luzem z aluminiowymi klamerkami; 7) Zamykamy centralny zamek boxa na klucz i cieszymy się, ze mamy dodatkowe 400 litrow do załadunku (max 50kg w boxie wg instrukcji). Dodam jeszcze, ze box nie przeszkadza w uzytkowaniu na dachu anteny CB na magnes (u mnie lewy tylny rog).
Moze komus z Was sie to kiedys przyda :-D