Autor Wątek: [ix35 EL] Trąbi przy zamykaniu  (Przeczytany 4673 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MrQ

• Giełda
[ix35 EL] Trąbi przy zamykaniu
« dnia: 09 Wrzesień 2015, 21:51:49 »
Witam ponownie,

Niedawno przy okazji wymiany siedziska w moim IX35 poprosiłem ASO o włączenie funkcji auto-close (automatyczne zamykanie samochodu po ruszeniu). Generalnie wszystko działa jak należy, a nawet dostałem nową "gratisową" funkcję :) O ile do tej pory przy otwieraniu i zamykaniu z pilota wszystko odbywało się cicho, o tyle teraz przy zamykaniu samochód wydaje krótki dźwięk klaksonem, dosłownie trąbi. Dzwoniłem do ASO i elektronik twierdzi że nic więcej poza włączeniem auto-close nie aktywował. Ten typ tak ma czy coś fachman namieszał? :)

Dzięki z góry za info
Q

Kr1Krk

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Wrzesień 2015, 19:22:46 »
Niestety, nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale sam chciałbym o coś zapytać. Czy miałeś jakieś problemy w Aso z włączaniem automatycznego zamykania? Ja poprosiłem o to samo przy okazji naprawy gwarancyjnej, dwa dni próbowali włączyć i powiedzieli, że nie mogą, bo za każdym razem jak włączą nie działa i jak wchodzą odrazu do komputera to jest znowu wyłączone... I Aso się poddało. Samochód na pewno ma tą funkcję bo jest w wersji Premium.... Nie wiem własnie czy trafił mi się felerny egzemplarz czy to coś u nich.

Offline MrQ

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Wrzesień 2015, 20:56:17 »
Dzisiaj byłem w ASO i okazało się że podczas włączenia auto-close aktywowało się jednocześnie "samo" powiadomienie dźwiękowe o zamknięciu, którego (odpowiadając częściowo na pytanie powyżej) nie dało się wyłączyć. Niby się wyłączało ale po ponownym wejściu w menu nadal było włączone. Żeby było śmieszniej to podczas walki z tym trąbieniem deaktywowali mi czujnik zmierzchu i... twierdzili że nie mogę włączyć z tego samego powodu. Jak się uparłem to po wielokrotnych próbach włączania/wyłączanie trąbienia i to samo z czujnikiem w końcu zaskoczyło tak jak być powinno. Obecnie nie trąbi i czujnik zmierzchu działa.

Samo włączenie automatycznego zamykania nie stwarzało problemu (wersja Comfort), ale może coś jest namieszane z softem i trzeba go u Ciebie pomęczyć trochę dłużej tak jak w moim przypadku z pozostałymi opcjami.

Kr1Krk

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Wrzesień 2015, 21:11:44 »
Dzięki za odpowiedź, właśnie dokładnie na odwrót :D. Włączali, potem w komputerze wyłączone. Widocznie takie oprogramowanie mają... Spróbuje jeszcze podjechać do jakiegoś innego Aso, może dadzą radę.

Offline MrQ

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Wrzesień 2015, 22:58:15 »
Swoją drogą gdy fachman grzebał w kompie patrzyłem mu przez ramię i zobaczyłem, że jest też opcja aktywacji automatycznego składania lusterek. Osobiście nie drążyłem tematu bo nie jest mi to potrzebne.