Autor Wątek: [Getz] [Getz] KOntrolka brake  (Przeczytany 16363 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

papisp

• Gość
[Getz] KOntrolka brake
« dnia: 06 Luty 2012, 10:01:59 »
Świeci mi blado kontrolka brake, jak zaciągnę ręczny to świeci mocno.
Co może być przyczyną bladego świecenia tej kontrolki>?
Płyn hamulcowy jest.
Czy klocki w tym aucie mają czujniki?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 18:01:29 przez Brt »

Matison

• Gość
[Getz] KOntrolka brake
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Luty 2012, 11:05:15 »
Może przez przypadek zaciągnąłeś ręczny i przy tych mrozach lekko przymarzło.

papisp

• Gość
[Getz] KOntrolka brake
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Luty 2012, 11:48:23 »
To by na ręczny nie reagował a reaguje, jak zaciągam ręczny to zapala się kontrolka mocniej

Kurako

• Gość
[Getz] KOntrolka brake
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Luty 2012, 15:04:23 »
bardzo możliwe, że w wyniku mrozów, zrobiło sie gdzieś przebicie, tylko gdzie to mogło mieć miejsca, nie mam pojęcia, a sprawdzać wszystko to niezapłacona robota, spróbuj poczewkać do czasu zniknięcia mrozów..

bananrules

• Gość
[Getz] KOntrolka brake
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Luty 2012, 21:15:49 »
Tzn. sie od poczatku zaczynajac, klocki nie maja czujnika ktory informuje o stopniu zuzycia czy koniecznosci wymiany, mam tu na mysli ze zapala sie kontrolka. Klocki sa podobno wyposazone w czujnik akustyczny- cokolwiek to oznacza- jeszcze nie zdazylo mi sie wymieniac, uklad tylko czyscilem przy przegladzie. Jezeli chodzi o kontrolke to mozesz przy zaciagnietym hamulcu recznym zerknac w szczeline jaka powstaje przy zaciaganiu, znajdziesz tam cos na zasadzie krańcówki, przy zaciagnietym recznym obwod sie zamyka i zapala sie lampka, byc moze element sie wypracowal- np. sprezynka. i kontrolka delikatnie swieci.
Michał

Kurako

• Gość
[Getz] KOntrolka brake
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Luty 2012, 22:43:43 »
krańcówka działa w sposób binarny, albo zamknięty obwód, albo otwarty, nie bedzie tylko troche swiecic :)

papisp

• Gość
[Getz] KOntrolka brake
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Luty 2012, 10:15:39 »
Raczej jestem pewny, że masz rację z tym przebiciem.
Sprawdzałem czujnik przy zbiorniczku i jest ok

bananrules

• Gość
[Getz] KOntrolka brake
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Luty 2012, 10:43:54 »
Kurako, masz rację z krańcówka, właśnie wróciłem z samochodu i badałem sprawę. Zrobiłem mały  test, przy zbiorniczku z płynem hamulcowym jest wtyczką, zwarlem ją kablem na krótko i bez zaciągniętego ręcznego pali się kontrolka brake. Czyli może być tak że że względu na zużycie klocków podczas hamowania więcej płynu mieści się w zacisku, w zbiorniku naturalnie poziom się zmniejsza i kontrolka zaczyna lekko świecić.

Offline marekityle

• Giełda
[Getz] KOntrolka brake
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Luty 2012, 15:59:43 »
Cytat: "bananrules"
Klocki sa podobno wyposazone w czujnik akustyczny

czyli jak klocki się zużyją to najpierw przy hamowaniu a potem cały czas masz dźwięk taki jakby ci koło chciało odpaść

bananrules

• Gość
[Getz] KOntrolka brake
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Luty 2012, 17:28:06 »
Takiej tragedi nie ma :P
http://www.autosklep-car-man.pl/produkt-12207.html
cytuje: Ostrzeżenie zużycia styku: z akustycznym czujnikiem zużycia

czyli blaszka ktora piszczy przy hamowaniu w momencie gdy grubosc warstwy jest mala.

Offline marekityle

• Giełda
[Getz] KOntrolka brake
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Luty 2012, 18:04:06 »
Cytat: "bananrules"
blaszka ktora piszczy przy hamowaniu w momencie gdy grubosc warstwy jest mala
teoretycznie  a praktycznie to tak jak pisałem wcześniej - przetestowane osobiście

papisp

• Gość
[Getz] KOntrolka brake
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Maj 2012, 20:31:22 »
Odświeżę trochę temat bo problem występuje nadal i mnie denerwuje.
Było trochę czasu więc się pobawiłem z tym .
Sprawdziłem czujnik przy ręcznym jest ok, zdejmowałem wtyczkę ze zbiorniczka hamulcowego, mostkowałem na wtyczce i kontrolka nie zgasła.
Czy podciśnienie może mieć coś do świecenia tej kontrolki? (miałem tak w nissanie, że paliła się jak był dziurawy przewód od podciśnienia)?
Dostęp do tych przewodów podciśnienia jest trudny, więc pytam czy jest sens grzebać przy nich.
Przewody elektryczne są tak izolowane, że naprawdę ciężko o jakieś przebicie.
Doradźcie coś bo już nie mam siły do tego.

Jeszcze uszczelniałem reflektor bo parował. i Taka porada łatwo się rozkleja jak podgrzejemy suszarką do włosów.

W sobotę będę montował ledy i pytanie czy jest w komorze silnika w bezpiecznikach przewód który daje plus po stacyjce?