Forum > i40 VF
[i40 VF] Akumulator - kilka pytań - i40
Andy123:
OK. Dziękuje za wyjaśnienie.
A czy przed ładowaniem akumulatora zalecane jest odpinanie klemy w samochodzie,czy raczej nie muszę odpinać ?
Nie chciałbym czegoś uszkodzić z elektroniki auta ?
Iktorn:
Ja przy ładowaniu na parkingu, jak mi padł aku, nie odłączałem. Natomiast to był starszy samochód.
Aczkolwiek opinie są różne na ten temat. Ja spotkałem się z tym by raczej rozłączać klemy ze względu na elektronikę.
No i pytanie czy instrukcja samochodu coś mówi ;-)
leonek67:
Witam
Czy w samochodzie z Blue Start-Stop, akumulator można ładować zwykłym prostownikiem czy to musi być jakiś inny specjalny prostownik???
Pozdrawiam
ANIOŁ:
To zależy od akumulatora do żelowców i zwykłych kwasowych przewidziano różne prostowniki.
Zakładając, że masz zwykły to można.
i40 brytyjczyk:
Witam. Świąteczna wizyta w Polsce wykończyła akumulator. Mrozy wpłynęły na żywotność baterii. Część była na gwarancji, ale w serwisie dwukrotnie odmówili wymiany( brytyjskim aso), zasłaniając się miernikiem do sprawdzania akumulatorów. Wskazania jednoznacznie wskazywały na poprawne działanie. Ktoś może pomyśleć, że przyczyna tkwi w obciążeniu- nie, ponieważ na nowy aku nie mam już niespodzianek z uruchamianiem auta.
Chciałbym też obalić mit, że po wymianie nowej baterii trzeba programować piloty centralnego zamka- nie trzeba. Wszystko działa poprawnie.
Na zdjęciu oryginalny akumulator z miarą wysokości.
Teraz mam 70Ah, 540CCA, o podobnych wymiarach gabarytowych.
Nawigacja
[#] Następna strona