Autor Wątek: [ Santa Fe CM ] Problem z chłodnicą  (Przeczytany 5033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cineline

• Gość
[ Santa Fe CM ] Problem z chłodnicą
« dnia: 01 Wrzesień 2015, 11:35:31 »
Ostatnio ubywa mi płynu chłodniczego, dolewam na bieżąco. Ostatnio wymieniłem opaskę zaciskową bo myślałem, że przepuszcza, ale problem nadal jest. Z tego co widzę to cieknie przy górnej krawędzi chłodnicy . Czy miał ktoś podobny problem ? Nowa chłodnica ok 500zł używka ok 200 zł, teraz pytanie co wybrać....

Offline Andrzej57

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Wrzesień 2015, 18:33:12 »
Może spróbować uszczelnić. Są zdaje się takie preparaty uszczelniające, które dają radę w niektórych przypadkach. Na wymianę można zdecydować się gdy nie będzie innej opcji i tu skłaniał bym się do nowej części, z gwarancją. Z używkami różnie może być.

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Wrzesień 2015, 12:21:18 »
Miałem u siebie miesiac temu. Polałem uszczelniacz za 13zł i podociskałem te aluminiowe "zęby" trzymające plastikową górę chłodnicy. Obecnie trzyma i nie cieknie.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Wrzesień 2015, 21:10:50 »
Uszczelniacze do chłodnic to zło. Działają jak leki czyli leczą jedno a psują drugie. Owszem-uszczelniają chłodnicę ale między innymi zapychają system i pogarszają lub całkowicie uniemożliwiają działanie ogrzewania w zimie. Najlepiej wymienić na nową ( kosmos zapodał ciekawą ofertę). Można też za umiarkowane pieniądze regenerować chłodnice w specjalistycznym warsztacie.

cineline

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Wrzesień 2015, 18:46:56 »
Cytat: "kosmos2011"
http://autowanda.pl/?page=catalog/product&&cat%5Bcat%5D=35b42e25&cat%5Bcmf%5D=39c&cat%5Bcmo%5D=18c5&cat%5Bcve%5D=8b75&cat%5Bart%5D=9186e&cat%5Batg%5D=11c6a24&offset=0&sort=1

NIe maja tego na stanie....

Z drugiej strony dziwi mnie dlaczego mogło powstać do rozszczelnienia... ?
Znajomy mi mówił coś o mankamencie Hyunadi'ów , że ich bolączką jest układ chłodzenia... Mit ???

Offline kosmos2011

• Giełda