Autor Wątek: [ix35 EL] Jaki rozmiar koła dojazdowego ix35  (Przeczytany 7198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejO

• Giełda
[ix35 EL] Jaki rozmiar koła dojazdowego ix35
« dnia: 31 Sierpień 2015, 05:38:02 »
Witam
Niedlugo montuje LPG W swoim iksie i powoli ogarniam temat kola zapasowego. Otoz mam oryginalne kolo  zapasowe  ( 225/55R18) jezeli jego miejsce zajmie niedlugo butla na gaz a kolo to wrzuce do bagaznika to pozbede sie polowy jego pojemnosci:(. Chce kupic dojazdowke, wiadomo mniejsza, lzejsza itp. I teraz pytanie do Was ile mniejsze moze byc kolo dojazdowe?  Obawiam sie o naped 4x4 /mechanizm roznicowy aby w razie jazdy na dojazdowce nie "dostal" za bardzo. Nie powinno sie stosowac roznych srednic kol/opon w autach ze stalym napedem 4x4 wlasnie w obawie o dyfry. A jak to jest u nas w takich dolaczanych napedach?
 Jak rozwiazaliscie ten temat u siebie?Jest przeciez pare iksow na lpg na tym forum:)Jezeli ktos ma lpg to niech sie pochwali co zrobil z kolem zapasowym, gdzie i jaka dojazdowka wchodzi do bagaznika aby jej wozenie bylo jak najmniej uciazliwe:)? Tak na szybko znalazlem dojazdowke w rozmiarze 125/80R17.

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpień 2015, 08:36:46 »
cześć ja wyrzuciłem koło do garażu a kupiłem zestaw naprawczy z kompresorem - tylko nie ten najtańszy tylko tak który nie zabrudzi koła od wewnątrz i bez problemu idzie go zmyć i coś takiego wożę zamiast koła. Druga sprawa to taka że jest też AC i mogą pośpieszyć z pomocą w razie kapcia :)

Offline AndrzejO

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpień 2015, 09:48:48 »
Witam
No niby AC jest, niby ASSISTANCE na kapcie jest ale wolę mieć jakieś zabezpieczenie w bagażniku:)

Offline AndrzejO

• Giełda
Koło dojazdowe do ix35
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudzień 2015, 18:37:34 »
Witam
Kilka miesięcy temu założyłem LPG do swojego iksa no i wiadomo powstał problem koła zapasowego. Jako że oryginalne koło fabryczne zajmuje tak z grubsza połowę bagażnika kupiłem dojazdówkę 125/80R16. Po testach okazało się że dojazdówka tych rozmiarów nie chce za bardzo współpracować z autem. Założyłem ją na tył w nadziei że na tyle sobie jakoś poradzi. Niestety nawet przy normalnej jeździe (jeżeli 5 km/h można nazwać jazdą i odcinku jakieś 100 metrów) na koło przekazywany był napęd. Przy wyłączonym ESP również. Poczytałem że w autach z napędem na wszystkie koła dojazdówkę dajemy na przód gdzie jest układ różnicowy otwarty a nie idzie poprzez wiskoze jak do tylnych kół. Czas na test na przodzie. To samo, opona szura po asfalcie kręci się szybciej niż powinna. Mechanizm różnicowy sobie nie radzi. Spasowałem. Zakładając że owa dojazdówka miała średnicę prawie 10 cm mniejszą (jakieś 16%) takie rzeczy mogą się dziać. I teraz mi powiedzcie czy pchać się w dalsze testy np z dojazdówką o rozmiarze 135/90R17 która jest tylko jakieś 30mm (jakieś 4,5 %) mniejsza na średnicy   od ryginału. Czy dać sobie spokój i liczyć  na szczęście i wykupioną polisę, zestaw naprawczy z kompresorem, zestaw naprawczy ze sznurem butylowym?
Wydawało mi się że na tylnej osi taka dojazdówka sobie poradzi, że moment przekazywany na tylne koła jest na tyle mały (jeżeli przekazywany jest w ogóle w dobrych warunkach pogodowych) że taka dojazdówka będzie zachowywała się jak w normalnym samochodzie 2WD.
Co proponujecie?
Zaznaczam że chodzi o auto 4WD

Jureq

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Grudzień 2015, 17:41:35 »
koła muszą mieć ten sam obwód, przestań sobie zawracać głowę dojazdówką, doświadczenia zostaw inżynierom - dbaj o odpowiednie ciśnienie w kołach i zainwestuj ew. w ładowarkę do telefonu w samochodzie żebyś w razie czego mógł zadzwonić po pomoc, osobiście ostatni raz zmieniałem koło (na asfalcie) ...  w latach '90 ubiegłego wieku :)

Dzióbel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Grudzień 2015, 23:00:12 »
Sugeruję Ci dobrej klasy zestaw naprawczy tj. dętkę w spray. Ja taką wożę, mimo, że mam pełonowymiarówkę w bagażniku :)