Autor Wątek: jak uzywacie klimy manualnej?  (Przeczytany 4873 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chris18404

• Giełda
jak uzywacie klimy manualnej?
« dnia: 10 Sierpień 2015, 22:24:12 »
obieg zamkniety czy otwarty?

Offline GRZECH

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpień 2015, 07:18:18 »
Otwarty.
Zamkniętego obiegu prawie sie nie używa. "Udusisz" sie  :-P

R0KTEMU

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpień 2015, 07:38:17 »
Wcale się nie udusisz. A przy tych temperaturach jak wsiądziesz do nagrzanego auta to przede wszystkim pootwierać okna (przewietrzyć wnętrze) i właśnie włączyć obieg zamknięty.

Offline GRZECH

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpień 2015, 09:00:29 »
Może i niektórzy lubią stęchłe powietrze... ja nie.

R0KTEMU

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sierpień 2015, 14:29:08 »
Obieg zamknięty włączony do czasu uzyskania satysfakcjonującej nas temperatury.

Offline chris18404

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sierpień 2015, 16:28:20 »
a zadowoleni jesteście z klimatyzacji manualnej w Tucsonie?

MERLIN

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sierpień 2015, 21:09:24 »
Hejka . czytam  i jak mi kto pisze ze mu śmierdzi to niech  najpierw zadba  o czystość ,a nie głupoty pisze ,  :-?
Mając zadbane autko jak należy  zaczynamy od otwarcia okien i wentylacja na ful,następnie zamykamy i włączamy klimę -automat  plus obieg zamknięty jak się schłodzi, wyłaczamy obieg. :-)

irkor

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Sierpień 2015, 11:55:25 »
Ja obiegu nigdy nie zamykam i to bez znaczenia, czy włączam klimę, czy jeżdżę bez klimy. Jedynie przestrzegam zasady - ok 10 min przed zakończeniem jazdy wyłączam klimatyzację, aby wysuszyć wszystkie kanały wentylacyjne. Nigdy nie miałem problemu za "śmierdzącą klimatyzacją".

rafaelst

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Wrzesień 2015, 18:36:08 »
Kiedy miałem klimatronic to zauważyłem że aby mieć na początku lepsze efekty(oczywiście po uprzednim przewietrzeniu auta-wymiana powietrza na mniej nagrzane) klimatyzacja w auto przymykała powietrze z zewnątrz a dawała tylko w środku po chwili dopiero zmniejszał się nawiew oraz otwierały kanały(dodam że w lato nigdy nie ustawiałem na max tylko z dwa stopnie lub trzy niżej jak na zewnątrz. Z tego co mówią fachowcy powinno się przewietrzyć auto a potem ustawić tak aby było najekonomiczniej i słyszałem też opinie że w korku powinno się klimę wyłączyć(podobno męczy silnik i kompresor od klimy)
 Z klimy manual jestem zadowolony w zasadzie nie narzekam że mam manuala a nie klimatronic. Wszystko ma swoje plusy i minusy.