Forum > i30 FD

[i30 FD] Problem z EGR? brak mocy, obroty do 3000/min

(1/6) > >>

pane.barmane:
Witam,
Przejżałem forum w poszukiwaniu rozwiązania, ale nie do końca znalazłem odpowiedź dlateko zakładam temat.
Silnik 1,6 crdi 90 KM, od jakiegoś czasu łapie błąd polegający na tym, że obroty nie przekraczają 3 tys obr, silnik duzo słabszy. Egr najpierw został wymieniony na używkę z allegro, co nic nie zmieniło, potem EGR zaślepiono i 'wyłaczono' go elektronicznie. Dalej bez zmian w dynamice, zawsze słaby, czasem obroty do 3k, czasem dalej.
Czy wyłaczony EGR może dalej powodować błędy. Nie wiem jak poradzić sobie z tematem, zakup nowego zaworu to jakieś 900pln, a nie mam pewności że napewno to pomoże.
Miałem już problem z obrotami do 3000, ale po wyczyszczeniu siteczka w baku problem minął.
Ostatnio usłyszałem, że błędy może powodować jakiś zawór wirowy przy kolektorze. Może ktoś pomóc w temacie? pozdrawiam

Nabuknedasar:
A jak u Ciebie z olejem?. Mój dostawał błąd "za niskie ciśnienie oleju" i ograniczał moc i obroty do 3000. Pomogła dolewka do 3/4 wg bagnetu (po wymianie serwisowej miał nieco ponad minimum)

pane.barmane:
Oleju jest sporo, choć wymiana za jakieś 2000 km.
wczoraj odebrałem auto od mechanika i jest ok. Z tego co się dowiedziałem to dokonali jakiś zmian systemowych w programie tak aby EGR był całkowicie nieaktywny. Mam nadzieje że będzie ok, bo wydawać około 900 pln na nowy EGR bym nie chciał...
Z tego co widzę to błąd w stylu obroty do 3000 jest bardzo popularny ;-)

dexth:
Mam problem z i30CW silnik diesel 1582 cm3 Crdi,  66 kW VIN TMADB81SABJ039416. Przy rozpędzaniu można dodać gazu prawie "do dechy" i samochód przyśpiesza bardzo dobrze, ale tylko do osiągnięcia obrotów 3000. Nie ma znaczenia czy przyspieszam wolno, czy szybko. Coś mu nie pozwala przekroczyć tych obrotów. Tak jakby paliwo było blokowane czy może coś innego to powoduje. Myślę, że gdyby to była sprawa pompy paliwa lub filtra paliwa, to problem byłby tylko przy szybkim rozpędzaniu.  Na żadnym biegu nie da się przekroczyć tych obrotów, a na "luzie" przekracza, nawet do 5000 a może i więcej, bo nie próbowałem. Żadna kontrolka się nie świeci. Pytam na forum, bo może ktoś się spotkał z podobnym zjawiskiem, może jest jakiś element elektroniki, który to powoduje?

kevin.c:
Zaprzyjaźnione niepolskie fora hundajowe odnośnie limitu obrotów mówią jednak o wymianie filtra paliwa.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej