Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] awaria skrzyni
martinez98:
Stawiam, że ODB ciągnie sygnał z czujnika na prawej przedniej piaście. Ja nie mam ABS a czujnik itak tam jest. Stąd skrzynia wie o prędkości koła. Dalej już chyba wiadomo ;]
lotarr:
No i dalej lipa. Zębatka wymieniona i dalej nie działa. Wymieniłem też sam czujnik prędkości napędu licznika, z tym, że na używkę z kia, i sam czujnik jest kol. czarnego a w oryginale był beżowy. Czy one się czymś różnią oprócz koloru? Po ręcznym zakręceniu czujnikiem wskazówka prędkościomierza się kręci. Może coś w skrzyni padło, albo czujnik wskazuje prędkość na wstecznym :)
Martinez98- przy piaście są czujniki ABS.
Dalej mam błąd P0720- output speed sensor circiut- co to za czujnik, bo chyba nie od prędkości napędu licznika?
kosmos2011:
P0720 http://www.revbase.com/BBBMotor/Tsb//DownloadPdf?id=133840
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2072&highlight=output
No tak ECU pobiera info o prędkości z ABS.
lotarr:
Jeszcze walczę. Zaczynając od początku. Jadę autostradą mam włączony tempomat i czuję jak auto lekko przyśpiesza a po chwili lekko zwalnia jakby falowanie żeby utrzymać prędkość. Pedał gazu też lekko faluje. Wyłączam tempomat i auto jedzie równo bez problemów. poniżej 120/h prędkościomierz zaczyna falować, a po kilkudziesięciu km opada na 0. Dalej po kilku dniach skrzynia w tryb awaryjny. Pomaga poprawienie wszystkich kostek w skrzyni, prędkościomierz dalej kaplica. Wymieniony mechanizm prędkościomierza w skrzyni na używkę, nowa oryginalna zębatka. Zanim założyłem mechanizm, sprawdziłem, że ręczne kręcenie powoduje działanie prędkościomierza. Późniejszy błąd z czujnikiem naprawiony poprzez przeczyszczenie styków czujnika. Komp nie pokazuje żadnych błędów. Skrzynia działa ok. Tempomat i prędkościomierz nie działają, poprzez obd mogę odczytać prędkość. Może się mylę, ale jeśli obd bierze prędkość z czujników abs- co jest trochę bez sensu, to najprawdopodobniej padł mi napęd prędkościomierza w skrzyni... Macie inne sugestie?
martinez98:
Ten output sensor to znany problem tak samo jak input sensor. Chyba nawet jakaś akcja serwisowa była, albo coś mieszam, ale oba czujniki są dostępne po wyciągnięciu filtra powietrza z obudową. JA z nimi problemu nie miałem, ale kojarzę problem. Wymiana obu w ASO to chyba coś ponad 200zł ale czy to powoduje problemy z prędkościomierzem? nie wiem.
Co do prędkości z ABS to dlatego przytaczam, że nie mam ABS bo mimo tego mam jakby jeden czujnik ABS w prawym kole. Ale on właśnie służy do odczytania prędkości koła korzysta z niego chyba TCM albo ECU. Jak masz ABS to pewnie robi to samo, tylko masz 4 czujniki i osprzęt do ABSu bonusowo czego ja nie mam.
Nawigacja
[#] Następna strona