Autor Wątek: [Santa Fe SM] Opony, a ich ciśnienie!  (Przeczytany 2901 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BBallFreaker

• Giełda
[Santa Fe SM] Opony, a ich ciśnienie!
« dnia: 13 Lipiec 2015, 21:01:16 »
Od razu przejdę do rzeczy. Mam opony Vredestein Sportrac 5, rozmiar fabryczny czyli 235/65R17. Hyundai radzi, by ciśnienie było bodaj 2,1 bar zarówno na przód, jak i na tył. Przyznam szczerze, że z takim ciśnieniem jeździ się tak sobie... Dziś byłem u swojego oponiarza, choć w innej sprawie. Powiedziałem mu, że trochę żałuję, że kupiłem te opony, które mi radził. Zapytał o ciśnienie i doradził, by zrobić tak, jak radzi producent opon. A ten radzi zupełnie inaczej niż Hyundai i przyznam szczerze, że rozbieżność jest bardzo duża. Tak duża, że postanowiłem o tym napisać. Zobaczcie na stronie producenta opon, co ten zaleca http://www.vredestein.pl/opony-osobowe/search/model/hyundai/santa%20fe/santa%20fe/santa%20fe%202wd%202.2%20crdi/140282
Co myślicie na ten temat???

Jureq

• Gość
[Santa Fe SM] Opony, a ich ciśnienie!
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipiec 2015, 22:52:57 »
BBallFreaker,  jak lubisz jazdę "tapczanową" i nie wozisz całej familii z kuframi to dmuchaj tyle ile podaje fabryka - jeśli ganiasz powyżej 150km/h lub masz "ciężkie doświadczenia" w bagażniku to dajesz więcej luftu
jest jeszcze trzecia szkoła tych od ekodriveingu, wtedy plumkujesz tyle ile opona może wytrzymać :)