Autor Wątek: [ix20] Problem z odpaleniem IX20  (Przeczytany 12966 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mirekm3

• HKP
  • **
[ix20] Rozładowuje akumulator
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Styczeń 2017, 21:56:39 »
Kupiłem nowy akumulator,naładowałem go do max,auto stało w garażu,po pięciu dniach zero napięcia nic nie świeci .Co może być przyczyną rozładowania aku,gdzie szukać usterki ,proszę o podpowiedź.

Offline kosmos2011

• Giełda
[ix20] Problem z odpaleniem IX20
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Styczeń 2017, 22:21:10 »

Offline RaulC

• Giełda
Re: [ix20] Rozładowuje akumulator
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Marzec 2017, 09:17:33 »
Cytat: "mirekm3"
Kupiłem nowy akumulator,naładowałem go do max,auto stało w garażu,po pięciu dniach zero napięcia nic nie świeci .Co może być przyczyną rozładowania aku,gdzie szukać usterki ,proszę o podpowiedź.

Na bank jest jakieś przebicie na instalacji. Nawet jak masz auto na gwarancji to nie jedź do ASO tylko do dobrego elektryka, który sprawdzi wiązki. Jeśli oczywiście nie zostawiasz auta na światłach czy z włączonym radiem. Nawet jak masz automatyczne wyłączniki odcinające prąd do świateł i radia może się okazać, że mimo wszystko prąd płynie. Może być jeszcze walnięty czujnik hamulca. Sprawdź czy ci nie świeci stop mimo wyłączonego silnika. To strasznie rozładowuje aku. Jeśli świeci, to przy pedale hamulca jest ten czujnik i trzeba trochę nakrętkę odkręcić/dokręcić. Ja tak miałem. Jeśli to nie to to jedynie zostaje dobry elektryk.

Offline Dider

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Marzec 2017, 12:05:27 »
Nie koniecznie, jeśli ze starym akumulatorem nic się nie działo a teraz się rozładowuje, to może być winny akumulator. Ciekawe, też że nowy akumulator musiałeś do ładować. Ja ostatnio do mojego starego auta kupowałem u faceta, który tylko akumulatorami się  zajmuje. Przyjeżdżam on mi wymienia akumulator, przy okazji mierzy upływ prądu, prąd ładowania z alternatora i nie mam z tym problemów.

Offline mirekm3

• HKP
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Marzec 2017, 12:02:13 »
Problem rozwiązany
padł moduł komfortu,niepotrzebnie kupiłem nowy akumulator-no cóż :-D