Autor Wątek: [Accent X3] Awaria centralnego zamka  (Przeczytany 7670 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

w1esiek

• Gość
[Accent X3] Awaria centralnego zamka
« dnia: 04 Lipiec 2015, 15:39:33 »
Witam mam problem z centralnym zamkiem w swoim Accencie 99r. wersja 3D. Od długiego czasu nie działa mi centralny (nie wiem czy jest fabrycznie czy założony przez poprzedniego właściciela) nie reagują drzwi pasażera. Centralny nie jest na pilota tylko na kluczyk. Zabrałem się do naprawy i kupiłem dwa nowe siłowniki. Naprawę zacząłem od siłownika MASTER i tu jest ciekawa sytuacja ponieważ podłączyłem 4 przewody do siłownika i przy próbie wpięcia ostatniego (brązowego) kabla siłownik zaczął wariować a konkretnie ciągle otwierał i zamykał drzwi co ciekawe drzwi pasażera reagowały tzn. otwierały i zamykały się. Gdy całkowicie wpiąłem kabel brązowy to siłownik przestał działać i wróciłem do punktu wyjścia tzn nic nie działa z centralki. Jaka może być tego przyczyna? Czy już spaliłem ten siłownik MASTER?

alien125

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipiec 2015, 10:46:44 »
Siłownik raczej trudno spalić. Przydały by się zdjęcia starego i nowego siłownika. A przyczyny szukałbym w centralce. Niestety bez multimetru się pewnie nie obejdzie.

w1esiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lipiec 2015, 21:18:13 »
Założyłem ,że to wina centralki i kupiłem nową na pilot. Problem jest taki, że nie wiem jak połączyć kable wychodzące z wtyczki nowej centralki z kablami wychodzacymi od siłowników. Z siłownika MASTER wychodzą kable o kolorach czarny, brązowy, biały, niebieski i zielony natomiast SLAVE  ma tylko niebieski i zielony. Połączenia nie pasują do siebie kolorami ponieważ nowe kable mają inne kolory. Dołączam schemat złącza nowej centralki.

alien125

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipiec 2015, 09:08:58 »
Niezbyt udany zakup niestety. Ta centralka nie posiada wejścia dla sygnału z siłownika master. Możesz to podłączyć, ale nie będzie dział centralny z kluczyka. Jedynie pilotem będą otwierały się wszystkie drzwi, a siłownik master będzie pracował jako slave. Jak możesz to oddaj centralkę i kup inną, a jak nie to podłącz jak na rysunku.

w1esiek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipiec 2015, 12:08:13 »
Znalazłem gdzieś na forum temat ale pod Corse B gdzie gość miał dwa siłowniki MASTER i te same kolory kabli co ja mam przy siłownikach i przy wtyczce z centralki też miał takie same i podłączył to pod tzw. wyzwolenie od masy czyli tak jak na dołączonym schemacie (Negative trigger system), ale u mnie to nie działa :( Jak sprawdzam zestawy na allegro to do każdego jest centralka sterowana pilotem i ta centralka mała która steruje siłownikami, ja tą małą centralkę jeszcze mam to może mam się do niej jakoś wpiąć?

alien125

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lipiec 2015, 13:05:53 »
Cytat: "w1esiek"
ja tą małą centralkę jeszcze mam to może mam się do niej jakoś wpiąć?
Pewnie się da. Pytanie co to za centralka i czy działa.

w1esiek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lipiec 2015, 14:03:55 »
Ta centralka była tam zamontowana przed pojawieniem się usterki.
Znalazłem schemat połączenia tylko nie wiem czy tak ma to być tzn. żółte przewody do +12V czy do masy?

alien125

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lipiec 2015, 16:52:24 »
Z tego co rozumiem to teraz prubujesz podlaczyc centralke, z ktora miales problem do centralki radiowej i ma to dzialac. Czy ta "mala centralka" to inna niz ta, ktora nie chciala dzialac?
To czy + czy - do zoltego i zolto czarnego podlaczyc zalezy od tego czym jest sterowana owa mala centralka.

w1esiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lipiec 2015, 18:24:53 »
Dobra podłączyłem dzisiaj tak jak poradziłeś i wszystko działa dobrze :D Nie chciałem się już bawić z ta centralką która była tam wcześniej, bo jakieś problemy z nią były. Dzięki za pomoc Alien