Autor Wątek: [Elantra MD] [Elantra MD] Stukanie na nierownosciach pod/za deska  (Przeczytany 3636 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fishman4

• Gość
[Elantra MD] Stukanie na nierownosciach pod/za deska
« dnia: 02 Lipiec 2015, 22:02:41 »
Hej. Mam problem z moja Elantra. Przejechala juz 20000 km i przeszla drugi przeglad. Niedawno pojawilo sie dziwne stukanie na nierownosciach, wydaje sie ze po lewej stronie, jakby pod/za deska. Slychac to przede wszystkim we wnetrzu. W serwisie najpierw powiedzieli ze tk oslony amortyzatorow, stwierdzili ze naprawione ale niestety nadal stuka. Jako nastepnego mozliwie odpowiedzialnego wskazali cos w kokpicie, pod deska, ale to wiazaloby sie z demontazem deski, ktorego niestety sie obawiam (kwestie zaczepow, spasowania przy skladaniu, porysowanych elementow itp). Spotkal sie ktos z takim stukaniem albo ma konkretny pomysl? Jutro postaram sie to nagrac i wrzucic. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2020, 12:46:46 przez Brt »

pterodaktyl

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipiec 2015, 11:53:10 »
Witam
Choć mam starszy model Elantry, to u mnie jak stukało pod deską winnym okazał się luźny kabel od diagnostyki :). Akurat jest umiejscowiony po lewej stronie :). Nie robili Ci ostatnio jakiejś diagnostyki??
Pozdrawiam

fishman4

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lipiec 2015, 12:20:37 »
Nie robili ale właściwie mógłbym im o czymś takim napomknąć. Czytałem też tutaj na forum że takie i20 cierpi na problem odczepiających się plastików od nawiewów (wewnątrz)... Może tutaj coś podobnego? Muszę jeszcze dokładnie wysłuchać czy jest to słyszalne na zewnątrz. Jeśli tak to jest szansa ze obejdzie się bez rozbierania kokpitu... chociaż z drugiej strony kto wie co gorszego mogą znaleźć ;)

[ Dodano: 2015-07-04, 11:39 ]
Udało mi się "odtworzyć" te stuki "na sucho". W momencie kiedy bujam trochę autem bez problemu słychać je na zewnątrz.
Poniżej można znaleźć nagranie: http://vocaroo.com/i/s1rAhOWzxNTU

Offline malutki83

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lipiec 2015, 13:22:21 »
Na twoim nagraniu słychać jakby to był jakiś metaliczny dźwięk, zobacz czy coś nie lata przy grodzi silnikowej albo przy podszybiu. Zrób test: niech ktoś buja ci samochodem a ty nasłuchuj skąd ten dźwięk czy od silnika, grodzi czy np.nadkoli albo podwozia.