Autor Wątek: Problem z wyborem/kupnem akumulatora  (Przeczytany 3183 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

waxain

• Gość
Problem z wyborem/kupnem akumulatora
« dnia: 11 Sierpień 2008, 17:25:49 »
Witam,

Jako, że w moim hyundaiu (diesel) akumulator jest już stary (oryginalny Bosh 60Ah, 550A) i powoli dogorywa, postanowiłem kupić nowy... Wydawałoby się to proste a wybór ogromny. Natrafiłem jednak na dość poważny problem, mianowicie rozmiary akumulatora. Pomierzyłem ile mam miejsca na ów akumulator i otrzymałem takie oto parametry (maksymalne):

długość: do 230mm
szerokość: do 175mm
wysokość do 225 mm

Problem mam z długością - najmniejszy akumulator na rynku jaki udało mi sie w podobnych parametrach co mój (a chciałbym kupić nieco lepszy) znaleźć to 240 mm. Dla przykładu próbowałem zamontować Centre o długości 242 mm i niestety nie było szans.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem i jak go ewentualnie rozwiązał / jaki akumulator wybrał (oczywiście można zamówić identyczny w ASO - chciałbym jednak tego uniknąć) ?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

kml

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpień 2008, 21:06:23 »
waxain, ja mam aku z norauto. Jezeli chodzi o wymiary to u mnie nie było problemu natomiast problem był z mocowaniem klem - muszą być "na górze" aku bo mam krótkie kable.

Jezeli jednak zaden aku sie nie mieści to może warto zmienić podstawkę ew rozgiąć krawędzie etc - widzialem kiedyś taki patent w innym samochodzie ;)

Vex

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpień 2008, 01:15:56 »
Ja mam I gen. wiec nie wiem jak z wymiarami wyglada u Ciebie.
W kazdym razie w ferworze walki nie zapomnij o plusie z "dobrej" strony i wlasciwym mocowaniu. U mnie na dole sa zabki. W hondzie np. ich nie ma, akumulator skreca sie od gory.

waxain

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpień 2008, 11:48:34 »
Przymierzałem dziś jeszcze akumulator Varty (240 mm długość) i też nie da rady. W sklepie przejrzeli całą ofertę z hurtowni i naprawdę nie ma nic! Wszystkie akumulatory, które są poniżej 240mm są już słabsze i do diesla się nie nadają. To jakiś horror! Wymontowanie podstawki i jej "przerobienie" lub wymiana na inną (bez takich ząbków które zajmują kilka cm) też nic nie zmieni bo po prostu tam nie ma na to miejsca a akumualor później na siłę się nie przeciśnie. Nie wiem jak można do diesla nie przewidzieć miejsca na większy akumulator... Będę szukał dalej, choć czuję, że skończy się na sprowadzeniu/zamówieniu akumulatora na taki który mam obecnie.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpień 2008, 11:54:13 »
Witam. Proponuję przeczytać również ten temat: akumulator. Może pomoże w podjęciu decyzji. ;-) Pozdrawiam Igor.

Dodano: 2008-08-12 o godz. 12:20
U mnie na platformie mocującej akumulator były wygięte blaszki ograniczające wielkość montowanego akumulatora, więc je podgiąłem i udało się zamontować akumulator o pojemności 50 Ah, ale w Twoim przypadku pewnie pasowało by mieć przynajmniej ze 60 Ah. Nie mam koncepcji jak to rozwiązać w Twoim przypadku? Nie widziałem sposobu montowania akumulatora w nowszych modelach.

waxain

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpień 2008, 12:03:15 »
Temat już wcześniej przeczytałem:) Problemu by nie było gdybym posiadał Hyundaia na benzynę - akumulatory są wtedy mniejsze i nie wymagają wyższych parametrów.

kpawel

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpień 2008, 12:42:05 »
CENTRA FUTURA PLUS 50Ah 510A 207 x 175 x 190

waxain

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Sierpień 2008, 16:31:58 »
Tak, chyba tylko ten akumulator mi pozostał bo nawet oryginalnego bosha którego mam obecnie praktycznie nie można nigdzie dostać... Mam nadzieję, że 50ah i 510 A wystarczy na zimowe noce :)

[dopisane później]
Poprawka - ten akumulator Centry jest za niski (190mm) przez co nie da się prawidłowo podłączyć pod niego "+" (jest zamocowany na końcu styku). Wygląda na to, że nie mogę wymienić akumulatora! Powoli brakuje mi możliwości :/

[dopisane 20.08.2008]
Udało mi się wreszcie znaleźć dobry akumulator pasujący rozmiarami! Jest to Bosh Silver S4 024 (60Ah,540A). Od razu napiszę, iż minusem był fakt iż mocowanie jego było u góry a nie na dole jak mam u siebie, więc trzeba było je jeszcze przerobić (a w zasadzie dorobić) :)

tomekania2

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Listopad 2008, 08:51:38 »
Witam.Nie bede robil nowego tematu tylko tutaj napisze.Mam accenta 95 1.3 i mialem w nim akumulator 45 ah a kupilem ostanio akumulator 41ah czy bede mial jakies problemy.prosze o odp. ;-)

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Listopad 2008, 13:06:24 »
Cytat: "tomekania2"
mialem w nim akumulator 45 ah a kupilem ostanio akumulator 41ah czy bede mial jakies problemy

Witam. Jeśli samochód nie posiada innych urządzeń działających podczas postoju niż te, przewidziane przez producenta samochodu + ewentualny alarm samochodowy na którym samochód nie stoi zamknięty po kilkanaście dni, to nie powinieneś mieć większych problemów z jego użytkowaniem, ani odczuć dyskomfortu z powodu "brakującej mocy" przy uruchamianiu samochodu. Wbrew pozorom ważniejszy jest dobry kontakt elektryczny na klemach akumulatora niż zmniejszenie jego pojemności o 4Ah. Pozdrawiam Igor.

tomekania2

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopad 2008, 08:30:52 »
Dzieki Igor za info.Pozdro :-) :-)