Autor Wątek: [Santa Fe SM] Duże spalanie  (Przeczytany 10772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wojtip

• Gość
[Santa Fe SM] Duże spalanie
« dnia: 27 Czerwiec 2015, 21:43:01 »
Witam
Pytanie dotyczy Santa Fe 2,0 CRDI 2004 rok  125 km  skrzynia automat, 4x4 załączany automatycznie poprzez sprzęgło wiskotyczne.
Czy to normalne że Auto teraz mi pali 11,5 - 12 litrów ON, wczesniej wydawało mi się że pali tak ok 10. Powiem tylko że jazda praktycznie odbywa się na krótkich odcinkach ok 10 km dziennie i tylko praktycznie po mieście.

Offline lukasek101

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Czerwiec 2015, 21:53:41 »
Myśle, że automat plus bardzo krótka trasa i po mieście może spokojnie dawać takie spalanie. Ja mam trase 50km z tego 36 trasa i spalanie na poziomie 8,2, więc auto zdązy sie nagrzać. A u Ciebie pewnie co ruszy to zaraz się zatrzymuje, a właśnie na przyśpieszanie zużywasz najwięcej paliwa.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Czerwiec 2015, 16:32:55 »
Przy krótkich dystansach to chyba normalne spalanie jest.

baltus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Czerwiec 2015, 18:31:45 »
Automat + 4wd to raczej standard

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Czerwiec 2015, 10:53:36 »
Krótka trasa tym autem - jak wyżej koledzy pisali - może dać wysokie spalanie. Aby być pewnym podłączyłbym się pod OBD sprawdzić ew. błędy i korekty LTFT. Spalanie potrafi też podbić zacięty w pozycji otwartej termostat, a tego żaden komputer nie wykryje.

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Re: [Santa Fe SM] Duże spalanie
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Czerwiec 2015, 14:28:59 »
To jest całkiem normalne spalanie - szczególnie przy ciężkiej nodze.

Offline Dareq36

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lipiec 2015, 09:11:46 »
Ja bym jeszcze sprawdził ciśnienie w oponach ;zalecane to według mnie stanowczo za niskie . Osobiście daje między 2,4  -  2,5. Pozdro.

Offline Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lipiec 2015, 19:20:26 »
koledzy mam oryginalna naklejkę na progu drzwi kierowcy i podane ciśnienie to 3 atmosfery przód i tył.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lipiec 2015, 21:36:06 »
Zibi.S68-każdy z nas(prawdopodobnie) ma taką wlepkę. Ja mam. Tylko że ciśnienie w oponach może być różne w zależności od np: rozmiaru opony, obciążenia, rodzaju nawierzchni po jakiej jeździsz itp. I na tej mojej wlepce jest to pięknie rozpisane. Ale ja do 3atm nie dobijam.

Wojtip

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lipiec 2015, 15:14:35 »
Autem jeździ kobieta  wiec o ciężkiej nodze nie ma mowy, co do termostatu to raczej nie auto szybko się nagrzewa. Ciśnienie wg wlepy na słupku dla opon 225 wynosi - pojazd minimalnie załadowany 225 kPa  Napompowałem kiedyś do 260 auto było sztywne i chyba szkoda zawieszenia oraz czy warto poprawiać konstruktora?  Może należy jednak kompa podłączyć.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lipiec 2015, 16:58:31 »
No jak masz wątpliwości, to ja bym od tego zaczął. Podjechać do serwisu Diesla i sprawdzić na kompie, ewentualnie jak pokaże że wszystko o.k. to wyjąć wtryski i wyczyścić w myjce ultradźwiękowej profilaktycznie. Ja tak zrobiłem po zakupie i średnie spalanie=7.8l/100km :-D , ze stałym 4x4.No ale ja mam manual, więc to trochę  inna bajka.

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lipiec 2015, 15:40:35 »
Cytat: "Wojtip"
co do termostatu to raczej nie auto szybko się nagrzewa.

Nie gdybaj, tylko sprawdź. Latem wszystkie się szybko grzeją. Co nie znaczy, że termostat trzyma prawidłową temperaturę silnika. Wskazówka tego nie pokaże.

Cytat: "Wojtip"
Może należy jednak kompa podłączyć.

No może wreszcie należy jeśli chcesz rozwiązać problem. Sprawdzić temperaturę po nagrzaniu podczas jazdy na biegu, bez dodawania gazu z górki i korekty paliwowe.
Albo gdybaj dalej.

Wojtip

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Lipiec 2015, 18:59:47 »
Sprawdziłem auto programem (CASCADE v0.9.3) silnik nie pokazuje żadnych błędów. A co to jest "korekty LTFT" i jak to sprawdzić

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Sierpień 2015, 19:14:44 »
Ja właśnie wróciłem z wczasów. Przejeżdżając około 3000km spalanie w moim Sanciaku wyszło całkiem miło. 4 osoby na pokładzie, bagażnik po dach załadowany, a na dachu trumna o pojemności ok.500l. Prędkość na autostradzie ok 95-100 km/h. Spalanie ok. 13 l gazu na 100 km. Myślę że to niezły wynik, biorąc pod uwagę masę auta, poj. silnika + automat i 4x4. I poza tym, żdnych niespodzianek z jego strony, mruczał, że aż miło. Pozdro

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Sierpień 2015, 10:49:13 »
Spalanie jak spalanie, ale z takim ładunkiem to chyba powinieneś opłacić Viatoll-a  :lol: