Autor Wątek: Dziwny odgłos spod maski  (Przeczytany 3200 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

premek

• Gość
Dziwny odgłos spod maski
« dnia: 07 Sierpień 2008, 22:15:05 »
Witam wszystkich,
Przed chwila Accencik nieco mnie postraszył. Zatankowałem sobie vervy i - jak wiadomo - chciałem sobie potestować co to daje :)
Niestety po dociśnięciu gazu i dojściu do 5,5 tys obrotów auto nagle szarpnęło (jakby dostało dodatkowego "kopa") i pod maską coś zaczęło cholernie się tłuc. Pierwsze wrażenie zatarłem panewkę korbowodową. Po chwili doszedłem jednak, że to bardziej jakby coś sie urwało.
Zatrzymałem się, ale zanim otwarłem maskę odgłos ustał całkowicie.
Najdziwniejsze jest w tym to, że mam wrażenie jakby auto po tym chętniej zbierało się na wysokich obrotach niż przed tym wydarzeniem!
Dokręcałem się kilka razy do takich obrotów i cisza (no relatywna do całości pracy silnika w accencie ).
Macie jakiś pomysł co było przyczyną tych dźwięków?
Obstawiałem najpierw pompę wspomagania, ale wspomaganie działa ok, pompa nie cieknie.
Potem sprężarkę klimy, ale jak wyżej.
Teraz myślę, że może to rolka napinająca rozrządu - możliwe, żeby wcześniej np za bardzo hamowała pasek i teraz ją np szlag trafił?
Ostatnie co przychodzi mi do głowy to pompa wody, ale gdyby to była przyczyna to przez ten dystans jaki przejechałem auto już by się gotowało.

Hants

• Gość
Dziwny odgłos spod maski
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Sierpień 2008, 23:07:18 »
Wydech sobie odetkales...

A cala reszta to .. sajens fikszyn.. ;-)

spychoo

• Gość
Dziwny odgłos spod maski
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Sierpień 2008, 08:23:29 »
Mógł Ci się pasek rozrządu poluzować i tłucze sie o plastikową obudowę.
Przynajmniej u mnie tak było jak sobie Accencika "potestowałem" - ale skończyło się tylko na regulacji (rolka napinająca).

premek

• Gość
Dziwny odgłos spod maski
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Sierpień 2008, 16:58:33 »
No i jednak jest winowajca tam gdzie myślałem, że go nie ma.
Zerwał się pasek napędzający klimę (czemu wczoraj mi się wydawało, że chłodzi?).
Przy okazji wiem, że rolka, która ten pasek napina nie chce się zbytnio obracać (tzn robi to z niemałym oporem).
Wymieniał ktoś ten pasek? Mnie się przeciętnie chce grzebać a wygląda na to, że dostęp dosyć utrudniony...

wlad

• Gość
Dziwny odgłos spod maski
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Sierpień 2008, 17:22:11 »
Cytat: "premek"
Wymieniał ktoś ten pasek?

ja wymienialem-zbyt duzego problemu nie ma,ale dosc ciezko[przynajmniej u mnie]bylo wlozyc pasek na rolki.z poczatku myslalem,ze zly pasek kupilem[tzn.ciut za krotki] :mrgreen:
acha,jesli nie masz kanalu to przygotuj sie na lezenie pod autem.