Autor Wątek: [i40 VF] Gwarancja, akcje serwisowe, problemy z ASO  (Przeczytany 14557 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Piotr1234

• Gość
[i40 VF] Gwarancja, akcje serwisowe, problemy z ASO
« dnia: 15 Czerwiec 2015, 14:22:55 »
Jeśli macie złe doświadczenie dotyczące problemów z gwarancją podajcie przykłady awarii i podejście serwisu. Podaje ten temat pod dyskusję, gdyż 5 letnia gwarancja producenta do czegoś zobowiązuje, a jest inaczej.
Podam jeden z przykładów.
- wymiana tarcz oraz klocków hamulcowych z przodu ( jedni płacą za elementy, drudzy na koszt ASO )
Jeśli chodzi o ciche akcje serwisowe to pokątnie dowiedziałem się ( nie z ASO ) że wymieniają wahacze tylne.
Podajcie również co Wam wymieniono w ramach akcji serwisowej. Bo nie wszyscy wiedzą.

[ Dodano: 2015-06-19, 18:08 ]
Widzę, że nikt nie miał naprawy gwarancyjnej w ramach akcji serwisowej.

Offline choody

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwiec 2015, 19:01:19 »
mój teść został poinformowany, że wymieniają w CRDI czujnik zapłonu ponoć, jeszcze się nie umówił, ale na dniach do nich zawita.

Piotr1234

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwiec 2015, 07:56:36 »
Następna CICHA akcja serwisowa.
Wymiana czujnika położenia dzwigni sprzęgła. Uszkodzenie powoduje brak możliwości uruchomienia silnika.

Offline choody

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwiec 2015, 18:52:15 »
ale to bez roznicy na silnik? czy to benzyna czy diesel?

[ Dodano: 2015-06-23, 18:52 ]
a wahacze kombi czy sedan?

Offline mr.?

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Czerwiec 2015, 17:25:19 »
U mnie wymienili czujnik sprzęgła ponieważ okazało się, że można odpalić auto bez wciskania sprzęgła - wiadomo czym grozi.

Piotr1234

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Czerwiec 2015, 13:15:36 »
Wymiana czujnika położenia dzwigni sprzęgła jest niezależna od typu silnika, oraz czy jest to sedan , czy kombi.
Dodatkowo można jeszcze żądać wymiany tylnych świateł , gdyż lubią często parować po umyciu auta.
Widać, że elementy wyposażenia , takie jak np. obszycie skórą z weża p-poż kierownicy, lampy, rysujące się plastiki to już norma w tym za 100tyś zł samochodzie.
Zapraszam do odwiedzania strony facebook anty hyundai. Gdzie opisywane są problemy.

cruel

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Czerwiec 2015, 17:46:44 »
Parujące reflektory występują też w innym markach, i to nawet w przednich kloszach, i nie jest to uznawane za wadę.
Nasz ix35 ma co prawda dopiero 35k km, ale na kierownicy nie widać żadnego śladu zużycia, plastiki nie są porysowane. A nie wydaje mi się aby przy i40 wykonywali ten model gorzej.

Offline choody

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lipiec 2015, 19:56:14 »
serwis ktory dzwon z Gdańska nazwal to czujnikiem zaplonu. a to sie okazalo ze to czujnik sprzegla jest

Iktorn

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Sierpień 2015, 10:56:43 »
U mnie wymiana tarcz poza gwarancją (auto powyżej 2 lat), czyli wykonywana poza ASO.

Piotr1234

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Sierpień 2015, 09:18:14 »
W moim wymieniono ( DWA RAZY ) autko miało już powyżej 2 lat gdy przy przebiegu około 45tyś km wymieniono na koszt Hyundaia. Tak więc serwisy rżną klientów wg uznania.

Forjack

• Gość
i40 problem z silnikiem i ASO
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sierpień 2015, 15:56:01 »
Witam ja mialem przypadek ubywajacego plynu w i40 (auto kupione w Anglii przebieg ok 18000 tys km ;) przed wyjazdem do Polski na servisie w Anglii zostala wymieniona uszczelka pod glowica i dolna czesc silnika. (Nie podlegal podobno silnik wymianie poniewaz plyn chlodniczy nie bobelkowal) Podczas podrozy do kraju zakopcilo na bialo i przestal jechac.Zostalem scholowany do ASO Hyundai Marvel w Lodzi, tam okazalo sie ze poszly dwa wtryskiwacze i ropa dostala sie do oleju. Wymieniono wszystkie wtryski okazalo sie ze pompa jest nie szczelna .  Wymienili pompe po uruchomieniu silnika okazalo sie ze strasznie kopci,zaczelo sie wypalanie , a nastepnie jazda probna , ktora skonczyla sie tym samym poszly wtryski i pompa znowu.Auto stoi na servisie juz 10 dni a oni drapia sie po glowie co jest przyczyna i szukaj odpowiedzi po forum .Czy jest mi moze ktos w stanie podpowiedziec co dalej robic?

Piotr1234

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Sierpień 2015, 09:26:34 »
Serwis zgodnie z zapisami umowy gwarancyjnej, oraz ustawą o naprawie gwarancyjnej ma 14 dni na naprawę ( z uwzględnieniem - jeśli jest potrzeba ściągnięcia części z zagranicy to okres naprawy wynosi 30 dni. ) Jeśli po tym okresie nie naprawią to żądaj wymiany samochodu na nowy wolny od wad.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Styczeń 2017, 13:07:41 »
Technical Service Bulletin (TSB) http://hyundai-i40.ru/forum/forumdisplay.php?f=89

Offline mati83

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Luty 2017, 16:15:44 »

5 LAT GWARANCJI BEZ LIMITU KILOMETRÓW NA CAŁY SAMOCHÓD!!!
5 LAT ASSISTANCE W KRAJU I ZAGRANICĄ!!!
5 LAT BEZPŁATEJ KONTROLI STANU TECHNICZNEGO!!!

Hyundai chwali się gwarancja 3x5... Mnie osobiście interesuje ostatni punkt. Czy mogę podjechać do każdego ASO na sprawdzenie samochodu, biorąc pod uwagę, że moja i40 jest z Holandii? Chodzi mi o diagnostykę stuków w zawieszeniu.

Offline arti_100

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Marzec 2017, 09:23:36 »
U mnie wymienili ostatnio lusterko wsteczne. Wpadało w rezonans i strasznie brzęczało. Dodatkowo dokręcili deskę rozdzielczą i trzaski ustały.