Forum > i30 FD
[i30 FD] Klimantyzacja manual - zmiana na automatyczną - moż
piwi:
Jeśli było tam więcej niż dwa kabelki to znaczy, że jest tam coś więcej niż tylko dioda. A to już jest nadzieja na czujnik nasłonecznienia. Przeglądając schematy jak na razie rzuciło mi się w oczy 6 potrzebnych części. 4 czujniki w nagrzewnicy ( po dwa na stronę) odpowiedzialne pewnie za dwustrefowość. Ponadto widziałem też jakiś czujnik przy wentylatorze (pewnie odpowiedzialny za stopnie pracy wentylatora - więcej niż 4 stopnie). Dodatkowo czujnik wilgotności na szybie przedniej (przy lusterku) , ale to pewnie akurat można olać, jeśli komuś nie zależy. Lista robi się spora jak widać i przypuszczam że bez montażu wyżej wymienionych bez rozbierania połowy wnętrza lub wizyty u mechanika się nie obejdzie. Obym nie miał racji.
maureliusz:
Z tego co widziałem, to czujniki czasem mają takie małe okienko okrągłe - mój nie ma.
Te z okienkiem to pewnie czujniki światła. Zatem... nadzieja jest :-)
Muszę ten przy wentylatorze sprawdzić.
Właśnie to od duala nie wiem co to jest ... to 97144E i F - już wiem. To są dwie klapki do strefówki zamiast jednej 97144G :-)
PS1. poszedłem wyciągnąć ten czujnik od wentylatora... ale on nie ma żadnych numerów jak te z VinChecker`a.
PS2. A tak sobie myślę, że może ta klima w I30tkach jest autmatyczna, ale nie full klimatronik? Coś jak w oplach było/jest?
kosmos2011:
--- Cytat: "maureliusz" ---No wszedłem tam, ale... mam listę czujników, ale żadnego nie mogę kliknąć i nie jest na dole wylistowany.
--- Koniec cytatu ---
maureliusz:
No właśnie nie!
I ten wyjątek potwierdza regułę - system swoje/fabryka swoje. No chyba, że ta zaślepka... jest na sznurku :-P
[ Dodano: 2015-06-21, 20:39 ]
Po dzisiejszej jeździe coraz bardziej zacznyma sądzic, że o jest pól-automat. Podczas jazdy gdy zaświeciło słońce... nagle zaczęło wiać chłodem mocniej. I to nie tylko ja, ale zona też tak stwierdziła :-D.
[ Dodano: 2015-06-21, 22:43 ]
No i się wyjaśniło - ZAMIANA MANUALA NA AUTOMAT - nie możliwa :-(. zupełnie inne wiązki do panela i brakuje rurki/wejścia do analizy powietrza z wnętrza kabiny.
Lipa :-]
kosmos2011:
Teraz znając numer vin potwierdza się że masz w miejscu sensora tylko zaślepkę. Dlatego tak jest bo nie masz: fabrycznego alarmu, funkcji auto lights, automatycznej klimatyzacji.
Nawigacja
[#] Następna strona