Autor Wątek: [Sonata NF] Spadająca moc silnika do 3000 obrotów  (Przeczytany 7587 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Paweł74

• Gość
[Sonata NF] Spadająca moc silnika do 3000 obrotów
« dnia: 01 Czerwiec 2015, 21:42:18 »
Witam wszystkich
Poszukuje pomocy odnośnie mocy silnika.
Po zakupie auta nie zwróciłem uwagi na fakt że auto po mocniejszym wdepnięciu gazu powyżej 3.5k obrotów odłącza turbinę i przechodzi w tryb awaryjny a przy okazji zapaliła mi się kontrolka silnika. I jest tak: jak pali się kontrolka na stałe tzn że jest błąd w komputerze ale turbina działa, a jak gwałtownie przyspieszę to kontrolka zaczyna migać i odłącza się turbina. Po podłączeniu auta do komputera u mechanika auto pokazuje błąd odnośnie ciśnienia w dpfie (tu nie za bardzo pamiętam). Sprawdził układ wydechowy i stwierdził że to może uszkodzony zawór ciśnienia dpf. Wymieniłem zawór i jest to samo. Pisząc o dpfie biore pod uwage fakt że bardzo mało jeżdzę (700 km na niecałe 2 miesiące) i na krótkich odcinkach.
Zwracam się z prośbą czy ktoś już przechodzil coś takiego i jak się z tego wyleczył.
Dodatkowo zastanawiam sie czy przyczyna nie leży w dpfie. Czy po zdemontowaniu tego filtra i przeprogramowaniu komputera rozwiąże się problem - proszę o poradę.
Pozdrawiam
Paweł

miszaw71

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Czerwiec 2015, 06:20:28 »
Cześć Paweł74.Za odcinanie turbiny przy 3000obr. odpowiedzialny jest czujnik ciśnienia doładowania-przynajmniej ja tak miałem.U mnie przykręcony jest do intercoolera.

Paweł74

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Czerwiec 2015, 07:54:13 »
Cytat: "miszaw71"
Cześć Paweł74.Za odcinanie turbiny przy 3000obr. odpowiedzialny jest czujnik ciśnienia doładowania-przynajmniej ja tak miałem.U mnie przykręcony jest do intercoolera.

Witam.
Dzięki sprawdzę to.

Witam ponownie.
Własnie wczoraj wymieniłem ten czujnik i auto zaczęło pracować normalnie.
Dziękuję Ci kolego  za dobra rade i pomoc.

fireman

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Czerwiec 2015, 15:58:59 »
Ja tak też kiedyś miałem co prawda w innym aucie ale wina leżała po stronie turbiny.

Kupiłem auto z zapieczoną kierownicą, dzwignią od sterowania turbiny.

Ktoś gasił od razu samochód po trasie albo jeździł na krótkich odcinkach i nie otwierała się w pełnych zakresach.

Teraz wszystkie samochody przed kupnem staram się przeganiać po pełnej skali obrotów.

Łukasz O.

• Gość
[Sonata NF] 2.0 CRDI 140KM , - brak błędów,brak Check-a, br
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipiec 2016, 22:51:13 »
Witam, założyłem temat, żeby definitywnie wyjaśnić przyczynę tej (patologii). Szukałem już w necie wszędzie informacji na ten temat,nigdzie niema do końca powiedziane co może być powodem tej usterki.
Sonata NF 2007 2.0 CRDI 140km.
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:
Brak błędów,brak Check-a, obroty do 3000/min, moc silnika spadła do 75KM( pomiar z hamowni), silnik odpala bez problemów,nie dymi,obroty silnika 850(na rozgrzanym silniku), nowy filtr paliwa,powietrza,olej.
Błędów nie było,wczoraj rozłączyłem zasilanie na noc - bez zmian, pojawił się błąd P0088, a za chwilę już nie było go.
Jakiś czas temu wymieniałem regulator ciśnienia paliwa.
Często zdarzyło się że tryb serwisowy (obroty do 3000/min) włączył się po przejechaniu ok 5 km, wcześniej było wszystko normalnie.
Pytanie za 10pkt , co może być ? Sonata raz śmiga , a później jej coś odbija.
Może ktoś spotkał się z czym podobnym???
Pozdrawiam
Łukasz

fireman

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lipiec 2016, 13:06:48 »
U mnie powodem był czujnik wody w filtrze paliwa, który całkiem komputerowo wyłączyłem.

Powiem dodatkowo, że wszystkie problemy tego typu z SONATĄ odeszły w niepamięć po tym jak wyciąłem DPF i zaślepiłem EGR.

Łukasz O.

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lipiec 2016, 19:02:45 »
Witam.
Filtr paliwa wymieniałem 2 dni temu.
Ale wracając do Twojego wpisu , to informowało Cię błędem (kontrolka wody) na zegarach ? Czy po prostu wyłączyłeś to w komputerze .
W tej chwili też mam wyłączony DPF i wycięty, EGR również ... ale te wszystkie objawy były przed tymi modyfikacjami, żeby wykluczyć podzespoły.

Dziś byłem w Aso Hyundai Kobyłka , Nadarzyńska 83, rozmawiałem trochę o tym problemie - nic nowego nie wyniosłem z tej rozmowy. Trzeba zrobić diagnostykę i później działać dalej...  dla mnie to norma. A tu potrzeba naprawdę ( magika ) który 2.0 CRDi w Hyundai  ogarnia.
Bo gości którzy proponują wymienić pół silnika, a takich nie brakuje...  to chętnie osobiście kopnę w 4litery... to żadna sztuka niech Pan wymieni to i to i to i to ... i może będzie lepiej ... - taka jest PRAWDA !!!  I każdy to potwierdzi co spotkał się z podobnym problemem.
Prawdo podobnie w przyszłym tygodniu wybiorę się do tego ASO na komputer... i dam relację ze spotkania obszernie.
FIREMAN , dzięki za wpis... bo reszta widzę że wyświetla ... i milczą.
Łukasz

Offline kosmos2011

• Giełda
Re: [Sonata NF] 2.0 CRDI 140KM , - brak błędów,brak Check-a
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lipiec 2016, 21:31:21 »
Cytat: "Łukasz O."
nowy filtr paliwa

Który bo są dwa?

Łukasz O.

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lipiec 2016, 21:39:04 »
Siema Kosmos2011 , wymieniłem ten filtr paliwa co jest pod maską , obok serwa.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lipiec 2016, 21:44:03 »
Drugi jest w zbiorniku paliwa przy pompie elektrycznej paliwa. Błąd P0088 może wskazywać na zapchanie układu paliwowego.

http://forum.mojaceed.pl/viewtopic.php?f=36&t=6331&start=140

Łukasz O.

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Lipiec 2016, 21:51:36 »
ok, rozumiem ale ten filtr jest dostępny do kupienia w serwisie ?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Lipiec 2016, 21:57:50 »
Tak tylko w ASO.

Łukasz O.

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Lipiec 2016, 22:04:39 »
a ten filtr to można wykręcić z pompki bez problemu, od maja 2015 tankuje tylko na Orlen Verva ON ...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lipiec 2016, 22:09:34 »
W innych modelach jest zabudowany tutaj jest na wierzchu i końcówka jest wciskana.

Łukasz O.

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lipiec 2016, 22:16:11 »
wiem jak to wygląda , nurkowałem do zbiornika z 5 razy , tylko nie wiedziałem że jest to na wcisk, a w ASO dużo to kosztuje, może orientujesz się ?

[ Dodano: 2016-07-15, 22:18 ]
dzięki za info w ogóle KOSMOS2011

[ Dodano: 2016-07-15, 22:19 ]
jutro nurkuję do zbiornika i filtra ,dam znać...