Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Tempomat działa... Czas na klimatyzację...
volcan:
Ku mojej wielkiej radości udało się zamontować nową kierownicę (w sumie hybrydę nowej i starej - nową musiałem polakierować - miała inny kolor skóry - oraz wymienić w niej tylną plastikową obudowę - też żeby zgrać kolor z poduszką), podłączyć cztery brakujące przewody i mam już w pełni funkcjonalny tempomat.
Udało się też (po bardzo długim czasie...) dobrać i wymienić obejmy i gumy stabilizatora.
Żeby nie było jednak tak miło i przyjemnie - wczoraj dosłownie 2 godziny po odebraniu auta z warsztatu żona usłyszała dziwny dźwięk (jakby buczenie związane z obrotami silnika, potem dźwięk kartki papieru łopoczącej na wietrze), po czym zobaczyła białą chmurkę wydobywającą się spod maski i przestała działać klimatyzacja.
Wstępna diagnoza - uszkodzony przewód lub oring, ale do weryfikacji pójdzie też sprężarka i cała reszta układu (i tak jest pusty - IMHO lepiej raz a dobrze sprawdzić i mieć spokój na kolejne lata...). Są jakieś charakterystyczne, słabe punkty układu klimatyzacji, w których mogło dojść do tego typu awarii?
Gdyby okazało się, że konieczna jest wymiana sprężarki klimatyzacji - czy w przypadku 2.0 CRDi (D4EA) był stosowany jeden model, czy coś się różniło rocznikowo?
BTW - w ten właśnie sposób fundusze, które miały być przeznaczone na ogrzewanie siedzeń pójdą na chłodzenie wnętrza...
santa claus:
--- Cytat: "volcan" --- ogrzewanie siedzeń.
--- Koniec cytatu ---
Wyjaśnij co miałeś na myśli :mrgreen: bo pomyślałem o wygrzewaniu 4liter na borneo ;-)
kosmos2011:
--- Cytat: "volcan" ---czy w przypadku 2.0 CRDi (D4EA) był stosowany jeden model, czy coś się różniło rocznikowo?
--- Koniec cytatu ---
97701-3A470 lub 97701-26200
http://epc.japancars.ru/hyundai/#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%3D%3D
volcan:
--- Cytat: "santa claus" ---
Wyjaśnij co miałeś na myśli :mrgreen: bo pomyślałem o wygrzewaniu 4liter na borneo ;-)
--- Koniec cytatu ---
Klasyczne wyposażenie prestiżowych aut: grzane zydle w świniaku ;-)
[ Dodano: 2015-05-21, 09:15 ]
--- Cytat: "kosmos2011" ---
97701-3A470 lub 97701-26200
--- Koniec cytatu ---
Połączenia (przewody, punkty mocowania itp.) są chyba identyczne dla obu tych sprężarek?
kosmos2011:
Tak są identyczne.
Nawigacja
[#] Następna strona