Forum > i30 FD
[i30] 1.6 CRDI raz zapala, raz nie
przemho:
Witam. Problem w moim I30 1.6 crdi 90KM 2007r. Zaczęło się od tego, że 2 tyg temu nie odpalił za pierwszym razem. Ostatnio na ciepłym silniku za 4 razem dopiero. A przedwczoraj rano po czwartej próbie rozładowałem akumulator. Ponieważ był już stary kupiłem nowy. Zalałem też Gold diesel ze Statoil. Przez cały dzień było ok ale dzisiaj wieczorem znów musiałem 2 razy kręcić. Dodam, że filtr paliwa zmieniany co 30tys km, ostatnio 6tys km temu. W zimie wszystko było ok. Jakieś sugestie?
gurszczak:
może świece hmm
przemho:
Jest ciepło więc to raczej nie świece. Zresztą gdyby świece to za każdym razem byłby problem chyba? Dzisiaj na razie ok.
[ Dodano: 2015-05-15, 14:09 ]
Tak informacyjnie napiszę, że z zapalaniem jest już lepiej. Dotankowałem 2 razy do pełna na innych stacjach. A na przyczynę wskazuje zła jakość paliwa ON na Orlenie na ul. Sw. Teresy/Włókniarzy w Łodzi gdzie ostatnio tankowałem. W stacji tej wg ostatniej kontroli UOKIK olej napędowy nie spełniał parametrów...
Raport UOKIK
piejar:
U mnie podobna sytuacja, występująca od 2-3 lat. Próbowałem częstszych wymian filtra paliwa - nie pomaga, wymiana uszkodzonych świec żarowych - nie pomaga. Sprawdzałem nawet sitko w baku - czyściutkie.
Po prostu czasem nie chce zapalić i to częściej na ciepłym niz na zimnym.
Co działa? 5-6 x zagrzać świece i odpali. Wgo mojego rozeznania problem gdzieś w elektronice - niespełnienie jakiegoś warunku, który sprawdzany jest wyłącznie w momencie zapalania. Auto nigdy nie zgasło w czasie jazdy.
Żeby było ciekawiej - nie ma żadnych błędów w diagnostyce.
Jakieś pomysły?
bobekos:
Może czujnik położenia wału korbowego...?
Nawigacja
[#] Następna strona