Autor Wątek: Lusterko wsteczne  (Przeczytany 10227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ZYGID

• HKP
  • **
Lusterko wsteczne
« dnia: 22 Kwiecień 2015, 23:01:21 »
Witam. czy ktoś wyjmował może lusterko wewnętrzne, jak to zrobić ?

Offline Krzecha

• Giełda
Lusterko wsteczne
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Luty 2017, 00:05:05 »
Ponawiam pytanie, czy ktoś zdejmował lusterko z szyby? Nie chce go urwać!

Offline Shadows

• Giełda
Lusterko wsteczne
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lipiec 2017, 15:21:05 »
Chyba nikt nie demontował :D

Kontynuując dyskusję w sprawie lusterka fotochromatycznego z  tego  tematu chciałbym zapytać czy do zamontowania takowego lusterka potrzebne są jakieś zmiany w podsufitce?

Jakie są różnice podsufitki w tej kwestii?

Może na forum ktoś ma Tucsona z takim lusterkiem i pstryknie foto?

mati12215

• Gość
Lusterko wsteczne
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lipiec 2017, 18:14:18 »
ja mam pytanie z innej beczki :)
Te 2 światełka o czym świadczą?

Offline waszek_rmc

• Giełda
Lusterko wsteczne
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lipiec 2017, 19:51:16 »
że są fotochromatyczne :)

Offline Shadows

• Giełda
Lusterko wsteczne
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Lipiec 2017, 19:54:32 »
To są czujniki natężenia światła (z tyłu jest jeszcze jeden), jak jest noc i z tyłu świeci światło to lusterko się ściemnia, w dzień ściemnia się mniej lub wcale - sterują stopniem zaciemnienia lusterka wg warunków.

Możliwe, że jest też podpięte pod sygnał wstecznego i po wrzuceniu tego biegu rozjaśnia się całkowicie.

Natomiast nie wiem na jakiej zasadzie działa kompas, czy jest potrzebny jakiś osobny moduł czy moduł jest wbudowany w lusterko.

arturor83

• Gość
Lusterko wsteczne
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lipiec 2017, 20:35:58 »
Witam, zamontowałem u siebie lusterko fotochromatyczne z kia  sportage 2 , zdemontowanie lusterka bardzo proste wystarczy złapać za ramię lusterka ręką i w to ramię lekko uderzyć jednocześnie pchając je w dół. Kable podpiąłem -  masę do światła w podsufitce a prąd pociągnąłem aż z zapalniczki (bardzo proste przeciągnięcie przewodu) , kompas działa bez jakichkolwiek modułów. Do fabrycznej wtyczki (niepmiętam już nr otworów  we wtyczce) kupiłem konektorki i poprostu włożyłem w kostkę (dla zainteresowanego sprawdze które to masa i prąd)
Jedyny minus to właśnie to żę lusterko umieczczone jest ok 5 cm niżej niż w sportagu i przez to widać kable bo niema do tego żadnej maskownicy.
Zapomniałem dodać - mam lusterko z 2 przyciskami (mirror i comp), mirror wyłącza funkcję ściemniania a comp.....niewiem nieszukałem

Offline Shadows

• Giełda
Lusterko wsteczne
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lipiec 2017, 20:53:37 »
A więc zapewne w fabrycznych Tucsonach z takimi lusterkami musi to być jakoś zintegrowane z podsufitką. Tylko w jaki sposób.

PS: nie da rady podpiąć obu kabli z lampki nad schowkiem na okulary? Tam też jest plus i minus.

Są tylko dwa kable?

Na załączniku niżej lusterko z zaślepką.

arturor83

• Gość
Lusterko wsteczne
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Lipiec 2017, 21:25:12 »
Ja zakupiłem od sportage bo kosztowało 40 zł a do tucsona ok 100 zł (zle to  niewygląda i praktycznie mało widać brak tej zaślepki.
A co do proądu to powiem tak, w podsufitce są 2 kable z prądem
- jeden prądowy przesyła napięcie gdy otwiera się drzwi i zanika chwilę po zamknięciu drzwi
- drugi prądowy przesyła prąd non stop , więc lusterko by się niewyłączało

Offline Piotr19855

• HKP
  • **
Lusterko wsteczne
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Październik 2018, 16:42:06 »
Witam, odświeżę trochę temat. :-)
Kupiłem sobie lusterko fotochromatyczne takie jak ''Shadows'' do mojego Hyundaia i potrzebuje pomocy.
A mianowicie chodzi o schemat podłączenia elektrycznego w lusterku jest kostka  5 pin.
kolor kabli to czarny,biały,zielony żółty i szary.Nie wiem który jest od czego :shock:
szukałem już wszędzie i nigdzie nic nie znalazłem.
Proszę o pomoc.

Kupiłem do tego lusterka oryginalną kostkę i wychodzą z niej tylko trzy przewody.
Lusterko zamontowane,masę wziąłem z lampki pod sufitką, a zasilane podciągałem z zapaliczki.Lusterko działa bez zarzutu kompas również
czarny pin 1 (w lusterku też czarny) to MASA
 niebieski pin 10 (w lusterku szary) TO CHYBA SYGNAŁ ZE WSTECZNEGO NIE PODŁĄCZYŁEM JESZCZE.
 i różowy pin 8 (w lusterku biały) TO +12 V

Offline ELoZiamaLeon

• HKP
  • **
Odp: Lusterko wsteczne
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Grudzień 2024, 02:13:51 »
Witam.

Odgrzewam kotleta.
Czy ktos posiada schemat elektryczny lusterka lub poprostu ma wiedze ktore przewody sa od czego?

Mase, +12 i wsteczny to nie problem bo moge to ogarnac na aucie ale zostaja jeszcze dwa przewody i nie wiem za co sa odpowiedzialne.

Pozdrawiam.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Grudzień 2024, 09:57:50 »
Była wersja lusterka foto-chrom z kamerą cofania 7 przewodów.
Ile przewodów jest w lusterku? jakie kolory? jaki numer katalogowy lusterka? z którego rocznika samochodu?

Offline ELoZiamaLeon

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Grudzień 2024, 23:14:40 »
Wiem, ze to Tuscon III i lusterko ma 5 pin. Foto + kompas.

W Saabie i w Oplu dwa pozostale kable sa odpowiedzialne za sciemnianie lusterek bocznych.

Nie wiem jak tu. Obudowa ta sama, plytka wyglada tak samo ale ma inne zlacza, a nie bede zgadywal.

« Ostatnia zmiana: 05 Grudzień 2024, 23:17:32 przez ELoZiamaLeon »

Offline ELoZiamaLeon

• HKP
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Grudzień 2024, 10:45:06 »
Wszystko rozkminione  8)

OEC to przyciemnianie lusterek bocznych :)