Autor Wątek: [ix35 EL] wspołpraca USB i xperia sp  (Przeczytany 19840 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zibi

• Giełda
[ix35 EL] wspołpraca USB i xperia sp
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Kwiecień 2015, 10:57:29 »
Cytat: "gurszczak"
... wg mnie 2 gniazda zapalniczki to zdecydowanie dla mnie za mało :) - więc trzeba sobie radzić rozgałęziaczami :)

trzecie gniazdo masz w bagażniku :)

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Kwiecień 2015, 11:27:49 »
Tak i tam podłączam lodówkę na wakacyjne wypady :)

Offline DiMeteo24

• Giełda
[ix35 EL] Ładowanie telefonu przez USB
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Lipiec 2015, 11:44:13 »
Witam,
proszę o pomoc/radę. Ostatnio podłączyłem telefon przez USB w aucie i zamiast ładowania ciągle zrywa ładowanie - efekt jest taki jakbym włączał i wyłączał wtyczkę.
Czy to jest usterka czy tak ma być, że nie da się ładować telefonu przez to USB?

Ptok

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Lipiec 2015, 12:05:50 »
U mnie ładuje normalnie.

Grzegorz

Offline DiMeteo24

• Giełda
Ładowanie przez USB
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Lipiec 2015, 12:21:58 »
Teraz podłączyłem taki starszy model telefonu i ładuje normalnie a LG G2 który ma baterię 3000mah nie chce :(

Azool

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Lipiec 2015, 13:58:04 »
Prawdopodobnie winny jest przewód USB. Jeżeli nie jest to fabryczny od telefonu, to raczej na pewno.

Offline DiMeteo24

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Lipiec 2015, 10:14:45 »
Kabel oryginał ale próbowałem też na innych i nic :(

Offline malarz

• Giełda
Re: [ix35 EL] Ładowanie telefonu przez USB
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Lipiec 2015, 09:35:40 »
Cytat: "DiMeteo24"
Witam,
proszę o pomoc/radę. Ostatnio podłączyłem telefon przez USB w aucie i zamiast ładowania ciągle zrywa ładowanie - efekt jest taki jakbym włączał i wyłączał wtyczkę.
Czy to jest usterka czy tak ma być, że nie da się ładować telefonu przez to USB?

jak to napisali @gurszczak i @zibi na pierwszej stronie tego wątku, może chodzi o nateżenie prądu w USB.
Ja podobny efekt ("migotanie" ładowania) miałem z jedna przejściówka: zapalniczka-USB. Kupiłem inną i ładuje bez problemów. Kabel USB ten sam i nie oryginalny Sony lecz od aliego

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Lipiec 2015, 16:15:10 »
u mnie przetestowałem ładowanie tym portem USB i tak Galaxy S5 ładuje się bez problemu natomiast iPhone 6 nawet nie zabrzęczy ;) tak więc nie wiem o co chodzi generalnie kupiłem ładowarkę w zapalniczkę i z niej korzystam :) w porcie usb zainstalowałem pendrive z muzyką :)

slawjot

• Gość
[ix35 EL] Gniazda zasilania 12 V w ix35
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Październik 2015, 21:05:21 »
Witam.
Od początku mam problem z zasilaniem dodatkowych urządzeń z gniazd 12v. Podłączona nawigacja pada po 1 godzinie pracy. Podłączona komórka zamiast (mimo wskazywania ładowania) nigdy się nie ładuje. Nie pomaga zmiana gniazda i przejściówki. Te same urządzenia pracują bez problemu w Skodzie i Toyocie. Jakieś sugestie w tym temacie?
Sławek

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Październik 2015, 08:39:31 »
Szczerze powiedziawszy nie spotkałem się z czymś takim w swoim ix przetestowałem kilka ładowarek w bagażniku nawet lodówka jeździła i wszędzie jest ok. Sprawdź może jakie masz napięcie/natężenie na wyjściu w gniazdach? Albo od razu do ASO i nich myślą :)

Denny4

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Październik 2015, 11:24:09 »
Skoro tak lokalnie się zrobiło to i ja się udzielę  :-D

Podstawowe pytanie czy sprawdzałeś napięcie w tych gniazdkach?
Druga sprawa czy ładowarka jakiej stosujesz ma wystarczającą wydajność prądową.
Obecne sprzęty wymagają przy napięciu 5V conajmniej 1A inaczej tylko podtrzymują przy życiu urządzenie.
Doświadczyłem także dziwnego zjawiska na ładowarce sieciowej co prawda ale...
Ładowarka sieciowa SONY z wejściem USB i wydajnością 2A.
Podłączam do niej tel. SONY i bardzo dobrze się ładuje. Zmieniam tel. na SAMSUNG i lipa, sygnalizuje ładowanie ale po 6 godzinach nadal 23% baterii. WHY ??
Zmieniam ładowarkę na SAMSUNGA też 2A i telefon się ładuje piorunem, podłączam SONY i też się ładuje piorunem. WHY ??
Może winna jest ładowarka ??
Spróbuj zmieżyć prąd jaki pobiera ładowarka pod obciążeniem z gniazdka samochodowego.
Lub podłącz do gniazdka 12V zwykłą żarówkę halogenową 55W i porównaj jasność świecenia z bezpośrednio podłączoną do akumulatora.
Może napięcie w gniazdku jest za niskie lub zbyt mała wydajność prądowa.
Ale najszybciej winowajcą jest ładowarka samochodowa.

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Październik 2015, 14:19:19 »
Denny4,  ale kolega napisał

Cytat: "slawjot"
Te same urządzenia pracują bez problemu w Skodzie i Toyocie.

więc obstawiam że coś z napięciem w aucie trzeba to zweryfikować :)

Denny4

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Październik 2015, 20:12:37 »
Cytat: "gurszczak"
Denny4,  ale kolega napisał

Cytat: "slawjot"
Te same urządzenia pracują bez problemu w Skodzie i Toyocie.

więc obstawiam że coś z napięciem w aucie trzeba to zweryfikować :)

Możesz mieć rację i tak to powinno się interpretować.
Jednak doświadczenie karze podchodzić do tego z dystansem  :-P
SLAWJOT pisze tutaj o urządzeniach czytaj (tablet, telefon, nawigacja) potem domyślamy się że chodzi tutaj o ładowanie urządzeń czytaj (ładowarka samochodowa)
Wcale bym się nie ździwił jakby w samochodzie kolegi podpiął się do jego ładowarki i wszystko by działało lub co jeszcze ciekawsze kablem pod port USB bo i takie przypadki widziałem.
A z dalszej treści jego opowiastki tak wynika że urządzenia (tablet, telefon, nawigacja) w innym samochodzie działają. No a co z ładowarką ??
Przecyja to wielka zaleta i jeszcze większa wada  ;-)

slawjot

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Październik 2015, 20:42:31 »
Dzięki za zainteresowanie. Ładowarki są sprawdzone - używałem w poprzednim samochodzie (Suzuki grand Vitara I), używam w Skodzie i Toyocie Aygo bez problemów. Podejrzewam (jak jeden z kolegów), że jest niska moc wyjściowa w gniazdach. Pytanie zadałem aby upewnić się, czy problem jest odosobniony.
Podam efekt kontroli u elektryka. Ale, jeżeli jest to wyjątkowy problem, to pewnie nie będzie zainteresowania :-/