Forum > Matrix / ix20

[Matrix] Wymiana oleju w 1.5 CRDI

<< < (2/2)

Scorpio:

--- Cytat: "yanek" ---Potrzebny jest chyba jakiś specjalny klucz, bo ręką raczej się nie da odkręcić.
--- Koniec cytatu ---

Najbezpieczniejszy będzie filtr taśmowy/paskowy (jak zwał tak zwał). A i rękami zdarzało mi się filtry odkręcać  :mrgreen:

yanek:

--- Cytat: "kosmos2011" ---Jak widać nie powinno być kłopotu z oddzieleniem obudowy filtra nawet kluczem od filtrów puszkowych.

--- Koniec cytatu ---

Przy wyciągniętym silniku  filtr pewnie można zdemontować "lekko, łatwo i przyjemnie", ale gdy silnik w komorze to z braku dojścia nie idzie go nawet porządnie chwycić ręką.

[ Dodano: 2015-04-15, 08:57 ]

--- Cytat: "waldi678" ---Tak masz racje, do zdjęcia obudowy wkładu filtra oleju potrzeba specjalny klucz i mimo tego też nieraz są kłopoty z odkręceniem, ja daję do punktu i nic mnie nie obchodzi mają oleje i filtry wymiana gratis.
--- Koniec cytatu ---

Ja niestety chyba będę musiał się rozstać z 120zł za wymianę. Bo na tyle sobie wycenia taką usługę jedyny sensowny warsztat w mojej okolicy.

[ Dodano: 2015-04-15, 09:03 ]

--- Cytat: "Scorpio" ---Najbezpieczniejszy będzie filtr taśmowy/paskowy (jak zwał tak zwał). A i rękami zdarzało mi się filtry odkręcać  :mrgreen:
--- Koniec cytatu ---

Mój ani drgnie. Pozostaje albo dorobić taki klucz,,albo pojechać do warsztatu na wymianę.

kosmos2011:
Pytanie do Alberta na prawdę jest tak ciężko odkręcić ten element filtra?

smigacz:
ja wymienalem zawsze olej samemu. obudowe filtru oleju odkrecalem reka i dokrecalem rowniez reka. jest tam bardzo ciasno i dojcsie z kluczem prawie niemozliwe. przed odkreceniem filtra sciagalem obudowe od filtra powietrza zeby troche przestrzeni uzyskac.

yanek:

--- Cytat: "smigacz" ---ja wymienalem zawsze olej samemu. obudowe filtru oleju odkrecalem reka i dokrecalem rowniez reka. jest tam bardzo ciasno i dojcsie z kluczem prawie niemozliwe. przed odkreceniem filtra sciagalem obudowe od filtra powietrza zeby troche przestrzeni uzyskac.
--- Koniec cytatu ---

Swoim kluczem który miałem do odkręcanie filtrów przy benzyniaków też nie mogłem dojść, ale kupiłem (12zł) w sklepie motoryzacyjnym taki paskowy, no i tu po odkręceniu i odchyleniu obudowy filtra powietrza wszystko poszło gładko. Ręka odkręcić nie można było. Przykręcić wystarczy ręką.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej