Forum > Matrix / ix20
[Matrix] Wymiana oleju w 1.5 CRDI
yanek:
Czy wymiana oleju w trzycylindrowym dieslu Matriksa to jakaś skomplikowana operacja, czy może lepiej zlecić to mechanikowi w warsztacie? W benzynowcach zawsze wymieniałem i wymieniam sam, bo mam kanał, no i cała procedura wymiany to prościzna, ale Matrix to mój pierwszy diesel, i nie mam pojęcia choćby, jak się wymienia ten wkład filtra oleju..
A więc pytanie - robiliście taką wymianę w własnym zakresie i czy łatwo poszło?
Scorpio:
Wymiana oleju jest prawie tak samo banalna jak w benzynie, z tym że w Dieslu wymieniasz wkład filtra a nie cały fltr.
Tutaj masz przykład :)
//www.youtube.com/watch?v=nRWUoXxrKOk
Pozdrawiam
yanek:
Tak, na filmiku wygląda to banalnie. Jednak w moim aucie góra filtra nie ma takiej wypustki pod klucz. A na dodatek wydaje się że jest z plastiku, także nawet jakby było dojście na ten klucz który mam do odkręcania filtrów w silnikach benzynowych, to bałbym się go użyć z obawy o to iż ten plastik może pęknąć. Potrzebny jest chyba jakiś specjalny klucz, bo ręką raczej się nie da odkręcić.
waldi678:
Tak masz racje, do zdjęcia obudowy wkładu filtra oleju potrzeba specjalny klucz i mimo tego też nieraz są kłopoty z odkręceniem, ja daję do punktu i nic mnie nie obchodzi mają oleje i filtry wymiana gratis.
kosmos2011:
Jak widać nie powinno być kłopotu z oddzieleniem obudowy filtra nawet kluczem od filtrów puszkowych.
Nawigacja
[#] Następna strona