Forum > i30 FD

[i30CW] Nadmierne zużycie opon od strony wewnętrznej

<< < (2/6) > >>

Wojciech1981:

--- Cytat: "adamos75" ---Witam ścina mi przednie opony od wewnętrznej strony co może być przyczyną? Nadmienię że geometrii nie ustawiałem. Poproszę o podpowiedzi.

ed. tytuł. tekla
--- Koniec cytatu ---

U mnie ponoć z przodu była bardzo przestawiona geometria, opony jak to mechanik powiedział "łupało" od wewnątrz. Dlatego jak kupiłem nowe opony, to prosto pojechałem geometrie ustawiać.
Dodam jeszcze, że podobno powinno sie ustawiać (kontrolować) zbieżność co roku lub po wjechaniu w wiekszą dziure, zależy jeszcze ile kto jeżdzi i po jakich drogach, a drogi mamy jakie mamy.Myśle ze nie trudno zaliczyć wieksze dziurska na drodze.

choody:
Nie przesadzal bym z ta geometria co roku. jak wymienisz sworznie lub koncowki drążków lub jakas tuleje to warto sprawdzic geometrię a tak to nie ma sensu....

maureliusz:

--- Cytat: "choody" ---Nie przesadzal bym z ta geometria co roku. jak wymienisz sworznie lub koncowki drążków lub jakas tuleje to warto sprawdzic geometrię a tak to nie ma sensu....
--- Koniec cytatu ---

Dobrze mówi :-)

Geometria do zrobienia gdy tnie. Każda ingerencja w zawieszkę = geometria i nie ma zmiłuj.

Nabuknedasar:
Przypadłość i30 - nie ma fabrycznej możliwości ustawienia pełnej geometrii. A zawieszenie z czasem "siada" na naszych drogach i koła idą w pionie w negatyw / - \ ,dlatego tnie od środka. Można nieco nadgonić odpowiednim ustawieniem zbieżności, żeby nieco wyrównać, bo do pełnej geometrii trzeba rozebrać zawieszenie i rozwiercić otwory na tzw "fasolki". Poza tym warto przynajmniej raz na 3 lata ustawić zbieżność, choćby ze względu na ww "siadanie" zawieszenia.

maureliusz:
Załamujecie mnie... chcecie powiedzieć, że na wahaczach nie można ustawić kąta? Nie ma tam śrub z mimo-środem... Jak to nie ma możliwości PEŁNEGO ustawienia geometri... jest coś takiego jak częściowa...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej