Forum > i30 FD

[i30CW] Nadmierne zużycie opon od strony wewnętrznej

<< < (6/6)

Krys:
Witajcie.
Wiem, że wątek stary, ale chyba nie ma sensu zaczynać nowego wątku o tym samym temacie.
Przyłączę się z tą bolączką do Was. I30 CW mam od 2017 i po dwóch latach jakieś małe bicie zacząłem czuć na kierownicy i lekkie bujanie przy wolnej jeździe (0-40km/h). Nie wiedziałem co to i zanim przyszedł moment na sprawdzenie to już było za późno. Opona pękła, dobrze że jechałem tylko koło 60km/h. Był to lewy przód, od wewnątrz przetarta do drutów, a nawet bardziej. Resztę drogi z pracy do domu przejechałem na dojazdówce. Uznałem, że jakieś stare opony były, więc kupiłem komplet nowych w kwietniu 2020 z datą produkcji [1120], więc teraz przejeździły 4 sezon. Jakie było moje zdziwienie, że coś znowu buja autem, jakby znowu coś z lewej strony przód. Obstawiałem coś z zawieszeniem, tylko skromnie mając na uwadze oponę, dlatego chciałem założyć na przód dwie zimówki i się przejechać testowo. Ściągam prawy przód, opona wygląda OK, założona zimówka. Ściągam lewy przód i już jechać na jazdę testową nie muszę, druty na wierzchu  :o . Zbieżność zawsze po ingerencji w zawieszenie ustawiał mi mechanik, który robi praktycznie tylko to i to starą metodą od kilkudziesięciu lat, geometrii nigdy nie sprawdzałem, dlatego jutro jadę popołudniu na geometrie. Dam znać ...

uncjusz:
Krys udało Ci się ogarnąć temat ? U siebie ostatnio zauwazylem ten sam problem przy przekładaniu opon. Kupilem auto z oponami wielosezonowymi więc przez 3 lata jakoś szczegółowo się im nie przeglądałem bo z zewnątrz wydawały się ok. Teraz przed zimna zamieniłem opony tył z przodem i zauwazylem nadmierne zuzycie przednich opon od wewnetrzej strony i zastanawiam się co jest przyczyna. Jesli chodzi o prowadzenie auta to jakiś czas temu zauwazylem delikatne myszkowanie auta podczas jazdy i było to troche męczące więc zaczalem szukać przyczyny ale nic nie znalazlem, na szarpach wszystko ok, brak luzow. Jedynie na sworzniach wahaczy przednich zauwazylem popękane oslony gumowe ale sworznoe nie wykazywaly zadnych luzow więc tak jezdzilem ale teraz zastanawiam się nad ich wymiana.
Krys daj znac jak uporasz się z problemem.

Krys:
Póki co muszę przejrzeć zawieszenie i powymieniać co trzeba i dopiero będę robić geometrię itd. Dam znać

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej