Forum > Lantra

problem ze zniknięciem oleju, bo nie wiem jak to nazwać

<< < (2/3) > >>

Cepter:
hmmm, autko bylo kupione od pierwszego wlaściciela, cały czas serwisowane w atoryzowanym serwisie hyundaia, wg. ksiązki serwisowej miał robiony przegląd, wymiana płynów filtrów itd, przy 125.000 przez poprzedniego wlaściciela, teraz ma 132.ooo, świece juz wymienilem na NGK, teraz wymienie olej filtry przewody, i zobaczymy jak będzie, obserwacje opisze na forum
Pozdrawiam
Ps. jezeli okaże się ze faktycznie bieze olej to juz nawet nie mozna wiezyć w dokumenty serwisy i starych dziadków którzy sprzedaja samochody:(, aha wg, ksiązki i plakietki zamieszczonej przez mechanika w komorze silnika byl zalany olejem castrol magnatec syn.

Cepter:
Witam serdecznie,
zaobserwowałem pewna prawidłowość, mianowicie przejechałem prawie 1000km sprawdzając poziom oleju średnio co 100km, utrzymywał się cały czas na tym samym poziomie, aż do dziś,po przejechaniu ok 50km bardzo agresywnej jazdy (zmiana biegu przy 5-6 tys obr.) wysoka predkość itd., wziął ok 300-400ml oleju.
Wniosek z tego prosty spokojna jazda, ale co moze być nie tak z silnikiem, a moze to normalne po prostu te silniki nie lubia wysokich obrotów, czekam na sugestje
pozdrawiam
Ps.: Temperatura w normie niezaleznie od stylu jazdy.

Jarek:

--- Cytat: "Cepter" ---czekam na sugestie
--- Koniec cytatu ---

Jest bardzo prosta - zużycie oleju mierzone miarką jest nieliniowe i wynika z kształtu miski olejowej, w początkowej fazie poziom obniża się wolniej bo pole powierzchni miski jest wtedy większe, potem zmniejsza się dość gwałtownie.

Co nie zmienia faktu że zużycie oleju jest większe w czasie agresywnej jazdy. ;-)

kml:
Cepter, sprawdzałeś kompresje? Moze trzeba po prostu zrobić próbę olejową.

krzysiekf:

--- Cytat: "Cepter" ---zjechalem do boku okazalo się ze bagnet jest such wlalem 2 litry swieżego???,
--- Koniec cytatu ---

Pamietaj ze potrzebujesz 4l Oleju ps wlej lepszy olej ewentualnie dolej uszlachetniacz Militec tylko nie wlewaj uszlachetniaczy z SuperSamow

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej