Autor Wątek: [Accent X3] Sprzęgło a skrzynia biegów  (Przeczytany 4655 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Smoya

• Gość
[Accent X3] Sprzęgło a skrzynia biegów
« dnia: 08 Kwiecień 2015, 22:54:26 »
Witam, niedawno zakupiłem Accenta X-3, niestety sprzęgło się ślizga, do wymiany, teraz nasuwa się moje pytanie dotyczące problemu ze skrzynią biegów:,
dokładnie to przy wbijaniu 1 i 2 biegu ( szczególnie 2) coś zgrzyta w skrzyni biegów i nie wchodzi tak lekko jak pozostałe biegi, co może być przyczyną?
Czy może być to spowodowane sprzęgłem?
Kolejne pytanie to:
Jak rozpoznać czy katalizator jest na swoim miejscu czy też nie został zastąpiony strumienicą, metalową rurką?

Pozdrawiam  :->

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwiecień 2015, 06:21:03 »
Dociskasz pedal sprzęgła do podłogi (do samego konca )? Może być spowodowane to sprzęgłem . Wymieniaj je szybko bo jeżdżąc ze ślizgającym sie sprzęgłem przegrzewasz kolo zamachowe a gdy przegrzejesz sprzęgło może sie rozlecieć . Przy okazji sprawdź w jakim stanie jest wyprzęglik i pompa sprzęgła . I skontroluj jakos płynu hydraulicznego .
Zgrzytanie występuje jak podpompujesz dwa razy pedałem sprzęgła ?

Smoya

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwiecień 2015, 17:29:51 »
Sprzęgło wchodzi do podłogi, teraz podczas wbijania biegów nie było tego zgrzytania (podczas jazdy jak i tak na luźno), sprzęgło odbija do góry ale bierze na wysokości 3/4, nie ma żadnych wycieków płynu.
"I skontroluj jakos płynu hydraulicznego" - Jak to sprawdzić?
Przy wymianie sprzęgła wymieniać cały zestaw? wysprzęglik, tarcza i docisk?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Kwiecień 2015, 18:39:02 »
Smoya na początek wylej z układu hydraulicznego sprzęgła czarny szlam który  na 99% tam zalega i wlej nowy (DOT4) i odpowietrz układ.  

Co do katalizatora podaj numer vin i pamiętaj jeden problem jeden temat.

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Kwiecień 2015, 21:09:34 »
Cytat: "Smoya"

Przy wymianie sprzęgła wymieniać cały zestaw? wysprzęglik, tarcza i docisk?

tarcza docisk i łożysko oporowe .

a chodziło mi o jakość płynu tzn kolor i tempereturę wrzenia . ale zrób tak jak to napisał kosmos wymień płyn bo tam jest szlam . jeśli to nie pomoże to tarcza docisk i łożysko oporowe. jeśli nie masz wycieków to możesz zostawić pompę i wysprzęglik ten co masz

Smoya

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwiecień 2015, 00:43:36 »
Okej, tylko mam następujące pytanie, jak wylać ten płyn? Przez odpowietrznik, jak przy odpowietrzaniu układu hamulcowego? Jeżeli tak to gdzie znajduje się ten odpowietrznik?

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwiecień 2015, 06:16:36 »
Odpowietrznik masz na wysprzęgliku .

Smoya

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwiecień 2015, 15:01:59 »
Gdzie szukać tego wysprzęglika? Olej dolewać do zbiornika płynu hydraulicznego, tak?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Kwiecień 2015, 17:19:05 »
Smoya może rzeczywiście zdjęcia które wkleiłem są mało czytelne na tym z lewej strony (tak jak lewa ręka) jest zdjęcie komory silnika takiego auta jakie posiadasz (sorry nie wiedziałem jaki jest kolor Twojego więc jest taki)  i tam zaznaczyłem zbiornik w którym wlewa się płyn DOT4. Na prawym zdjęciu (tak jak prawa ręka) widać skrzynię biegów w takiej pozycji jak jest zamontowana w samochodzie z zaznaczonym miejscem zamocowania wysprzęglika.        

Smoya

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Kwiecień 2015, 20:26:11 »
Wielkie dziękuje i przepraszam za kłopot, moja wiedza na temat samochodów jest mała stąd te pytanie  :-(
//Jak tylko dokonam wymiany płynu dam znać